Sprogimas

Piligrimai Šv. Žemėje: širdyje malda už taiką

sirdyjePandemija, karas Ukrainoje, naujos įtampos tarp Izraelio ir Palestinos sulėtino, bet nesustabdė piligrimų srautų į Šventąją Žemę. Nazareto šventovės rektorius br. Bruno Varriano juos kviečia vienytis maldoje už taiką.

Šventojoje Žemėje praėjus dvejiems metams nuo pandemijos pradžios vėl atgyja tikinčiųjų ir turistų srautai. Taikos ilgesį lydi rūpestis dėl karo Ukrainoje, bet jis netemdo džiaugsmo leistis į piligrimystę Kristaus pėdomis, kaip pasakojo čia viešintis Simone’as Illiano, atvykęs su piligrimų grupe į Šventąją Žemę. Tel Avivo oro uostas vėl tampa kultūrų sankryža, čia pilna krikščionių, musulmonų, koptų, protestantų, kurie grįžta į šventas tikėjimo vietas. Piligrimas pasakoja, kad Izraelio valdžia buvo pasirengusi naujai ir lauktai turistų bangai, kuri šalį užklupo nuo naujųjų metų pradžios, buvo atnaujintos taisyklės dėl testų ir saugumo reikalavimų kelionėms. Savo ruožtu piligrimines keliones organizuojančios institucijos, kaip kad „Opera Romana Pellegrinaggi“ nebuvo nustoję planuoti, kaip atnaujinti savo misiją – skleisti Kristaus žinią per piligrimystę.

Simone’as Illiano pasakoja, kad junta atgarsį žodžių, kuriuos ištarė popiežius Pranciškus, 2014 m. gegužę susitikdamas su Šventosios Žemės kustodijos pranciškonais: „Jei krikščionių buvimas Šventojoje Žemėje vis dar įmanomas – tai tik jūsų dėka“. Niekas negalėjo pagalvoti, kad netrukus ištuštės maldos vietos, piligrimai bus priversti atsisakyti vienos dvasingiausių kelionių, kad pandemija pakenks mažoms vietinėms įmonėms, nes turizmas ypač svarbus vietos ekonomikai. Krikščioniškas turizmas yra vienintelis pragyvenimo šaltinis kelioms krikščionių bendruomenėms, kurios gyvena šiose vietose ir kurios neišvengiamai kenčia nuo Izraelio ir Palestinos konfliktų. Tada prisimeni vienuolių veiklos svarbą – pavyzdžiui, Betliejuje jie niekada nenustojo rengti amatų kursų vietos vaikams, nes devocionalijų ir suvenyrų pardavimas padeda vietos bendruomenėms.

„Teologai kalba apie išganymo teologiją, o čia atrandama išganymo geografija“, – sako kun. Andrea Simone’as, lydintis piligrimus, 2021 m. vasarą su pirmąja žurnalistų ir kunigų grupe po karantino vykęs į Šventąją Žemę. Tada šventosiose vietose galėjai mėgautis meditacija tyloje, nes visai nebuvo žmonių,  tačiau ta tyla buvo keista – piligrimai yra tarsi gyvieji akmenys bažnyčioje. Kun. Andrea šiandien džiaugiasi piligrimų grįžimu, o juos grįžti ragina ir br. Bruno Varriano, Nazareto Apreiškimo šventovės rektorius.

Tikėjimo patirtį šie piligrimai išgyvena ypatingu būtu ir dėl įtampos bei smurto proveržių tarp Izraelio ir Palestinos. Leistis į kelionę iš pradžių gal kiek baugu, tačiau visos kelionės metu užtikrinamas saugumas ir pagalba iš piligrimystes organizuojančių agentūrų. Piligrimai ir tikintieji dabar, minint Mergelės Marijos mėnesį, ypač raginami vienytis maldoje už Ukrainą ir taiką Ukrainoje.

(DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode