Sprogimas

Pranciškus: „Migrantai – ne tik skaičiai, bet pirmiausia žmonės“

Šeštadienį po pietų popiežius Pranciškus ir patriarchas Baltramiejus bei Atėnų ortodoksų arkivyskupas Jeronimas Mitilėnės jūros uoste susitiko su Lesbo salos gyventojais ir su mažąja katalikų bendruomene. Buvo taip pat meldžiamasi už žuvusius migrantus, ypač tuos, kurie nuskendo plaukdami į Lesbo salą iš netoli esančios Turkijos.

Kreipdamasis į Mitilėnės uosto krantinėje susirinkusius vietinius gyventojus, popiežius Pranciškus visų pirma dėkojo graikų tautai, kuri ir pati turėdami didelių sunkumų, atvėrė širdis ir duris pabėgėliams. „Daug paprastų žmonių pasidalino savo mažais ištekliais su tais, kurie nieko neturi“.

Popiežius taip pat ragino visą tarptautinę bendruomenę ir ypač Europos šalis su didesne atsakomybe ir solidarumu reaguoti į dramatišką pabėgėlių ir migrantų situaciją. Daug žmonių, pasiekusių šią salą ir kitas Graikijos salas gyvena su baime, nežinodami kokia ateitis jų laukia. „Institucijų ir žmonių susirūpinimas Graikijoje ir kitose šalyse suprantamas ir teisėtas, - sakė Pranciškus. Tačiau negalima užmiršti, kad migrantai – tai ne tik skaičiai, bet pirmiausia žmonės, veidai, vardai, asmeninės istorijos. Europa yra žmogaus teisių tėvynė ir kiekvienas, kas kelia koją į Europos žemę turėtų tai pajusti“.

„Žmoniją žeidžiančių tragedijų akivaizdoje Dievas nėra abejingas, nėra tolimas. Jis yra mūsų Tėvas, kuris padeda mums daryti gera ir atsispirti blogiui. Jis ne tik mus palaiko, bet Jėzaus asmenyje mums parodė koks yra taikos kelias. Pasaulyje esančio blogio akivaizdoje, Jėzus tapo mūsų tarnu ir savąja meiles tarnyste jis išvadavo pasaulį. Tai yra tikroji galia, kurianti taiką. Kas tarnauja su meile, tas ugdo taiką“, - kalbėjo popiežius.

Susitikimas Mitilėnės uoste baigėsi visų trijų ganytojų – Atėnų ir visos Graikijos ortodoksų arkivyskupo Jeronimo, Konstantinopolio patriarcho Baltramiejus ir popiežiaus Pranciškaus malda už nuskendusius pabėgėlius. Visi trys ganytojai įmetė į jūrą po gėlių vainiką.

Trumpas, vos kelių valandų popiežiaus vizitas, baigėsi privačiais Pranciškaus susitikimais patriarchu Baltramiejumi ir su arkivyskupu Jeronimu. Du atskiri pokalbiai įvyko Mitilėnės oro uoste. Galiausiai, atsisveikinęs su Graikijos premjeru Alexiu Tsiprasu, popiežius išvyko atgal į Romą. (Vatikano radijas).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode