Cirkas




Paskelbta popiežiaus žinia Pasaulinei vargstančiųjų dienai

caritoPopiežius Pranciškus žinioje aštuntajai Pasaulinei vargstančiųjų dienai, minimai maldai skirtais pasirengimo 2025 metų jubiliejui metais, kviečia skirti didesnį dvasinį dėmesį vargstantiesiems. Jiems reikia Dievo, bet taip pat ir mūsų, kad vargstantiesiems būtume konkretus Dievo artumo ir įsiklausymo ženklas. Žinios tekstą ketvirtadienį, birželio 13 d., paskelbė paties popiežiaus vadovaujama Romos kurijos Evangelizacijos dikasterija.

Popiežius pakvietė atsiversti Senojo Testamento Siracido knygą, iš kurios pasisėmė minčių šių metų Pasaulinės vargstančiųjų dienos žiniai. „Malda iš vargšo lūpų eina tiesiai į Dievo ausį“ (Sir 21, 5)“, – sako knygos autorius Ješua Ben Sirachas, graikų kultūros žydų rašytojas iš Jeruzalės, gyvenęs II a. prieš Kristų. Popiežius, žinioje priminęs minėtąją Siracido knygos ištrauką, pažymi, kad vargstantieji turi privilegijuotą vietą Dievo, kuris yra atidus ir artimas kiekvienam iš jų, širdyje.

Dievas klausosi vargšų maldos, jų kentėjimų akivaizdoje nekantriai laukia, kad jiems būtų užtikrintas teisingumas. Tas pats Dvasios įvėptas rašytojas pažymi, kad Dievas jų nenuvils, nes „jo nuosprendis nelūkuriuoja“ (Sir 21, 5).

Pranciškus visus kviečia nuolankiai ir su pasitikėjimu mokytis, kaip melstis už vargstančiuosius ir kaip melstis kartu su jais. Pasaulinė vargstančiųjų diena yra proga pastebėti mūsų miestuose ir bendruomenėse esančius vargšus ir suprasti jų poreikius. Popiežius žinioje dar kartą priminė „naujuosius vargstančiuosius“, atsirandančius dėl karų ir ginklais vedamos blogos politikos, pareikalaujančios daug nekaltų aukų.

Patikinęs, kad meilė be darbų rizikuoja tapti filantropija, kuri greitai išsisemia, Pranciškus pažymėjo, kad malda turi virsti konkrečiais veiksmais, priešingu atveju ji bergždžia. Popiežius  kvietė mokytis iš didžiųjų žmonijos istorijos šventųjų, kaip Nobelio taikos premijos laureatė šventoji Kalkutos Motina Teresė ar Dievo valkata ir vargstančiųjų vargšu vadinamas XVIII a. gyvenęs šventasis Benediktas Juozapas Labre, kurio relikvijos Romoje Santa Maria ai Monti bažnyčioje traukia daug pamaldžių piligrimų.

Pranciškus paragino neužmiršti ir visų, kurie didžiąją dalį savo laiko skiria mūsų aplinkoje gyvenantiems vargšams, jais rūpinasi, juos išklauso ir jiems padeda. Tai konkretūs žmonės, savo veiksmais tampantys Dievo atsakymu į maldas visų, kurie kreipiasi į jį. Pasaulinė vargstančiųjų diena yra proga prisiminti kiekvieną iš jų ir padėkoti Dievui.

Pasaulinė vargstančiųjų diena kasmet minima likus savaitei iki Kristaus, Visatos Valdovo, sekmadienio ir liturginių metų pabaigos. Šiemet tai – lapkričio 17 d.

(SAK / Vatican News) nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode