Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius Pranciškus tyliai pasimeldė buvusioje Aušvico mirties stovykloje

Popiežius Pranciškus penktadienį vienas ėjo pro liūdnai pagarsėjusius metalinius vartus su užrašu „Arbeit Macht Frei“ („Darbas išlaisvina“), vedančius į buvusią Aušvico-Birkenau nacių mirties stovyklą.

Per istorinį apsilankymą šioje baisoje vietoje jis nulenkęs galvą tyliai pasimeldė, o paskui prie vadinamosios mirties sienos, prie kurios naciai be ceremonijų nušovė tūkstančius žmonių, susitiko su Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis.

Popiežius, kuris yra argentinietis, vadovaus maldoms už 1,1 mln. čia nužudytų aukų, daugiausia – žydų, ir yra sakęs, kad vietoje kalbos verčiau tyliai pastovės galvodamas apie vykdytus baisumus ir leisdamas bėgti ašaroms.

Trečiadienį atvykęs į Lenkiją, kur naciai įvykdė daugybę savo nusikaltimų, pontifikas pasakė, kad pasaulis yra stumiamas į laipsnišką trečią pasaulinį karą.

Jis ne kartą smerkė tuos, kas vykdo nusikaltimus religijos vardu, – Europai patyrus virtinę kruvinų džihadistų atakų.

Pranciškus, kuris po išrinkimo 2013 metais užmezgė glaudžiausius ryšius tarp Katalikų Bažnyčios ir žydų, Aušvice, kuris dabar yra memorialas ir muziejus, susitiks su 12 buvusių jo kalinių.

Nurimus ryto lietui ir pasirodžius Saulei, maždaug 200 žmonių susirinko Birkenau laukti jo atvykimo. Tarp jų buvo pagyvenusių lenkų, vadinamų pasaulio tautų teisuoliais, – žmonių, kurie rizikuodami savo gyvybėmis padėjo slėpti ir saugoti žydus.

Krokuva, Lenkija, liepos 29 d. (AFP-BNS).

REUTERS-Scanpix nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode