Parama dėkojame




Sprogimas

Būsimas mamytes pasitiks jaukesnės ir šviesesnės Lietuvos ligoninės

Nuo šiol 24-iose Lietuvos ligoninėse nėščiosioms, gimdyvėms bei naujagimiams bus šilčiau, jaukiau ir, žinoma, saugiau. Baigus įgyvendinti vieną iš Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programų, per penkerius metus didžiųjų ir mažųjų miestų ligoninėse, teikiančiose akušerijos bei neonatologijos paslaugas, įrengtos naujausios energiją tausojančios technologijos.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Valentino Gavrilovo, jau dabar kiekvienai mamai ir kūdikiui Lietuvos ligoninės pasiruošusios suteikti kokybiškiausias ir moderniausias paslaugas, nesvarbu kur jie begyventų – sostinėje ar mažame miestelyje.

„Net 24 ligoninės visoje Lietuvoje tapo šiltesnės, šviesesnės, sukurta jaukesnė ir saugesnė aplinka nėščiosioms ir naujagimiams bei ligoninių personalui. Jau teko girdėti daug gerų atsiliepimų, neabejoju  – jie tikrai pagrįsti. Ypatingai svarbu, kad atnaujintos ne tik didžiųjų, bet ir mažųjų miestų sveikatos priežiūros įstaigos“, – sako sveikatos apsaugos viceministras V. Gavrilov.

Programos lėšomis ligoninėse įdiegtos energiją tausojančios priemonės: apšiltintos sienos, stogai, pakeisti langai ir lauko durys, modernizuotos šildymo, vėdinimo, elektros tiekimo sistemos, įrengtos suspausto oro, vakuumo ir deguonies tiekimo sistemos.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės akušerijos ginekologijos departamento vadovo Raimondo Šiaulio, šios programos nauda yra didžiulė. „Ligoninė gavo tinkamai sukomplektuotą įrangą, kad kūdikis gimtų saugiai, o jo mama jaustųsi patogiai. Pacientės dabar palikdamos įstaigą šypsosi ir nuoširdžiai dėkoja už rūpestį“, – gauta parama džiaugiasi R. Šiaulys.

Iš programos lėšų ligoninėse taip pat įrengti alternatyvūs energijos šaltiniai, t. y. saulės kolektorių, šilumos siurblių ir fotoelektrinių jėgainių sistemos, kurios užtikrins efektyvų energijos vartojimą ir leis vidutiniškai per metus sutaupyti  apie 20 tūkst. Eur.

„Labai džiaugiamės, kad mūsų ligoninė dalyvavo Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programoje, nes sėkmingai įrengtų saulės kolektorių ir fotoelektrinės jėgainės sistemų dėka, pirmiausiai, bus sutaupyta energijos ir lėšų, sumažinta aplinkos tarša“, – teigė Ukmergės ligoninės vyr. gydytojas Rimvydas Civilka.

Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programoje dalyvavo ligoninės, išsidėsčiusios per visą Lietuvos teritoriją ir teikiančios akušerijos bei neonatologijos paslaugas, t. y. Alytaus, Kauno, Kėdainių, Klaipėdos, Marijampolės, Mažeikių, Pasvalio, Panevėžio, Raseinių, Šiaulių, Telšių, Tauragės, Trakų, Ukmergės, Utenos, Visagino, Vilkaviškio, Vilniaus miestų ligoninės.

Šiai Šveicarijos paramos programai įgyvendinti buvo panaudota beveik 20,1 mln. eurų.

Daugiau informacijos apie programą galima rasti:

http://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/programos-ir-projektai/sveicarijos-paramos-programa

https://www.facebook.com/LietuvosIrSveicarijosBendradarbiavimoPrograma?ref=hl               

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode