Sprogimas

11 metų mergaites jau galima paskiepyti nuo gimdos kaklelio vėžio

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos primena, kad 2016 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo naujasis LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius, pagal kurį 11 metų mergaitės valstybės lėšomis skiepijamos nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) sukeliamų infekcijų.

Gimdos kaklelio vėžį sukelia žmogaus papilomos virusas, plintantis lytinių santykių metu. Statistiniais duomenimis, Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio atvejai užima trečią vietą tarp naujai diagnozuotų onkologinių moterų ligų atvejų. Tai itin aukštas sergamumas, todėl moterys turi žinoti, ką jos gali padaryti, kad užkirstų kelią šiai ligai.

Pirminių ląstelių pakitimų moteris nejaučia, juos galima aptikti tik vienu būdu – profilaktine patikra. Todėl moterims rekomenduojama periodiškai lankytis pas gydytoją ir pasitikrinti (atlikti PAP testą).

Šiuo metu Lietuvoje 25–60 metų amžiaus moterims tyrimas dėl gimdos kaklelio vėžio yra valstybės finansuojamas kartą per trejus metus. Tačiau citologinį gimdos kaklelio tyrimą sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja atlikti kasmet. PAP testas, kurio metu ieškoma pakitusių gimdos kaklelio gleivinės ląstelių, gali apsaugoti nuo šios grėsmingos vėžio formos.

Pasaulio sveikatos organizacija pripažįsta, kad žmogaus sveikata net 50-60% priklauso nuo jo gyvenimo būdo. Todėl kiekviena moteris turi žinoti, kokie yra gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksniai, ir laiku imtis atsargumo bei apsaugos priemonių. Moteris raginame reguliariai lankytis pas gydytoją ginekologą ir atlikti reikalingus tyrimus, o savo dukras apsaugoti paskiepijant nuo ŽPV.

Lietuvoje valstybės biudžeto lėšomis skiepijamos 11 metų amžiaus mergaitės, tai yra tos, kurioms 2016 m. rugsėjo 1 d. jau buvo suėję ir vėliau sueis vienuolika metų. Skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėn. laikotarpis. Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.  

Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriausinformacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode