Sprogimas

Nauja OTP kompensavimo tvarka: mažesnės kainos ir daugiau aprūpintų žmonių

Nuo šių metų įsigaliojo nauja ortopedijos techninių priemonių (OTP) kompensavimo tvarka, pagal kurią bus kompensuojamos ne tik individualiai pagamintos, bet ir serijinės gamybos OTP. Taip pat keičiasi klausos aparatų bei akių protezų kompensavimo tvarka.

Anksčiau galiojusi tvarka sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo pakeista siekiant pagerinti paslaugų prieinamumą ir aprūpinti daugiau žmonių jiems reikiamomis priemonėmis, pavyzdžiui, įtvarais. Šiuo metu Valstybinė ligonių kasa (VLK) jau pasirašo sutartis su gamintojais – planuojama, kad bus pasirašytos sutartys su daugiau nei 20 įmonių, kurios aprūpins žmones reikiamomis OTP bei klausos aparatais.„Žmogui, kuriam skauda ir reikia pagalbos yra labai svarbu, kad pagalba būtų suteikta kuo greičiau. Individualiai pagaminti ortopedijos priemones užtrunka ilgą laiką, tuo tarpu serijinės gamybos OTP žmogui bus galima pritaikyti iš karto", – sako VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.
 
Pasak jos, serijiniu būdu gaminamoms OTP yra nustatytos žemesnės bazinės kainos, pagal kurias kompensuojamos OTP išlaidos, nei gaminamoms pagal užsakymą. Tai reiškia, kad bus galima sumažinti laukimo eiles OTP gauti. Taip pat sumokant mažiau už paprastus įtvarus, kurie iki šiol valstybei kainuodavo labai brangiai, atsiras galimybė pradėti kompensuoti naujas, modernesnes OTP.
 
Taip pat įsigaliojus naujajai tvarkai nuo šių metų keičiasi ir klausos aparatų bei akių protezų kompensavimo tvarka, todėl žmonėms nebereikės laukti eilėse, kad gautų jiems reikiamas priemones.
 
„Iki šiol klausos aparatai buvo perkami centralizuotai. Tai reiškia, kad žmogus gydymo įstaigoje turėjo stoti į eilę ir laukti, kol jam bus išduotas klausos aparatas. Nuo šiol, gydytojui nustačius kad žmogui reikalingas klausos aparatas, jį bus galima gauti sutartį su ligonių kasomis sudariusioje įmonėje. Be to, gydantis gydytojas, atsižvelgdamas į kurtumo laipsnį, nurodys kokios grupės aparato reikia: vaikams iš viso yra 4, o suaugusiems – 5 klausos aparatų grupės", – teigia N. Bernotienė.
 
Gydantis gydytojas privalo suteikti žmonėms visą reikiamą informaciją apie tai, kokios įmonės gali išduoti klausos aparatą. Tai pasitikrinti galima ir ligonių kasų interneto svetainėje.
 
Iš viso 2017 m. OTP kompensuoti Privalomojo sveikatos draudimo fonde yra numatyta 13,3 mln. eurų, iš jų – 725 tūkst. eurų klausos aparatams. Ligonių kasos apmokės bazinę klausos aparatų kainą, o žmogui, norinčiam įsigyti brangesnį aparatą, reikės primokėti kainų skirtumą.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode