Sprogimas

Nematoma onkologinių pacientų kovos su liga pusė

Vyrai po prostatos vėžio šalinimo operacijų, susirgę šlapimo ar lytinių organų sistemos vėžiu gan greitai susiduria su viena iš nemaloniausių pasekmių – šlapimo nelaikymu. Onkologinės ligos diagnozė sukelia daug niūrių minčių, o prisidėjęs šlapimo nelaikymas dar smarkiau paveikia žmogaus psichinę sveikatą. Būtent onkologiniams ligoniams VšĮ Inkocentras šiemet skirs savo projektus.

„Apmaudžiausia, kad praeitais metais įkurta SAM darbo grupė šlapimą nelaikančių žmonių slaugos prieinamumui gerinti, taip nieko ir nenuveikė, kad pagerėtų onkologinėmis ligomis sergančių žmonių gyvenimas. Tikrai nesuvokiama, kodėl šlapimą sugeriančios priemonės nėra kompensuojamos pacientams susirgusiems šlapimo, lytinės sistemos ar prostatos vėžiu. Šiems žmonėms tų priemonių labai reikia. Onkologinė diagnozė neretai tampa nemaža finansine našta sergančiajam ir jo šeimai. Šlapimą sugeriančios priemonės yra ne prabangos prekė, nes žmonėms reikia išeiti iš namų. Galų gale, sauskelnės ir įklotai leidžia susigrąžinti pasitikėjimą, savigarbą, kurie labai nukenčia susidūrus su šlapimo nelaikymu“, - sako VšĮ Inkocentras vadovė Jurga Misevičienė.

 Nacionalinio vėžio instituto duomenimis:

  • Prostatos vėžiu sergančiųjų yra apie18 000. Kasmet diagnozuojama apie 3000 naujų atvejų.
  • Moterų lytinės sistemos navikų kasmet nustatoma apie
  • Šlapimo sistemos navikų kasmet diagnozuojama apie 1300.

Šiais metais šlapimą nelaikančių žmonių ir jų artimųjų informavimu besirūpinanti organizacija planuoja rengti paskaitas onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams. „Norime, kad žmonės dėl šlapimo nelaikymo neužsidarytų namuose. Mūsų užduotis parodyti, kad įmanoma sukontroliuoti nemaloniausią aspektą – šlapimo kvapą. Būtent jis, o tiksliau baimė, kad visi aplinkiniai užuos šlapimo kvapą, varžo žmones. Dažniausiai pasirenkamas kelias – likti namuose. Neretai žmonės izoliuojasi net nuo savo artimųjų. Mes kalbėsime apie būdus, kaip apsaugoti save nuo tokios baimės, kaip užtikrinti, kad nebūtų šlapimo kvapo, kalbėsime ir apie psichinę savijautą: kaip nepalūžti, kaip išlikti stipriais, neatsisakyti buvusio gyvenimo, įpročių. O dar juk reikia kovoti su onkologine liga, kovoti už gyvybę. Esame įsitikinę, kad kalbėtis apie gyvenimą su šlapimo nelaikymu sergant onkologinėmis ligomis yra būtina, nes didesnė dauguma su šia diagnoze susidūrusių žmonių gali susidurti ir su šlapimo nelaikymu“, - sako J. Misevičienė.    

  • Pasaulyje šlapimo nelaiko 4-8 proc. visuomenės, arba 400 mln gyventojų.
  • Remiantis užsienio statistika, Lietuvoje yra apie 300 000 nelaikančių šlapimo.
  • Ši liga yra dažnesnė nei astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, depresija, cukrinis diabetas.
  • Kas 4 moteris ir kas 10 vyras nelaiko šlapimo.
  • Vyresniame amžiuje šį negalavimą turi apie 40 proc. moterų ir apie 35 proc. vyrų.

Šiemet VšĮ Inkocentras skaičiuoja 11-us savo veiklos metus. Šlapimo ir išmatų nelaikymo temą „kuruojanti“ organizacija per eilę veiklos metų evoliucionavo į plačią informacinę veiklą vykdančią instituciją. Vien per pastaruosius 5 metus buvo surengta apie 40 seminarų visuomenei, 60 seminarųslaugytojoms, 6 seminarai bendrosios praktikos gydytojams, 22 seminarų socialiniams darbuotojams, skaityti 6 pranešimai gydytojų bei slaugytojų konferencijose.

 

Anksčiau vykdyti Inkocentro paskaitų projektai:

2016 m. „Kalbėkime vyriškai apie vyrų ligas“

2015 m. „Tikrieji senjorų sveikatos iššūkiai“

2014 m. „Šlapi reikaliukai“ (apie vaikų šlapimo nelaikymus)

2013 m. „O kur mano O?“ (moterims apie šlapimo nelaikymo prevenciją)

 

Šlapimo nelaikymo problema, jos priežastys ir diagnostika, mokymai valdyti šią problemą, patarimai, kaip su ja gyventi neprarandant įprastos gyvenimo kokybės – tai pagrindinės Inkocentro paskaitų temos.

VšĮ Inkocentras nuo 2013 m. yra POLA narys. Planuojamos paskaitos vyks aosciacijos nariams. Paskaitų datos artimiausiu metu pasirodys tinklalapyje www.buksausas.lt bei bus paskelbti anonsai www.pola.lt

Jurga Misevičienė, VšĮ Inkocentras direktorė

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode