Parama dėkojame




Sprogimas

Ar zoonozės susiję su žmonių sveikata ir maisto sauga

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai informuoja, kad 2015 m. sausio 28 d. Europos maisto saugos tarnyba kartu su Europos ligų prevencijos ir kontrolės centru paskelbė bendrą Europos Sąjungos (ES) 2013 m. ataskaitą apie zoonozių šaltinius ir zoonozių sukėlėjų bei per maistą plintančių infekcijų protrūkių tendencijas.

Šioje ataskaitoje pateikti zoonozių kontrolės rezultatų duomenys, surinkti 2013 m. 32 Europos šalyse (28 valstybėse narėse ir 4 valstybėse ne narėse).

Kampilobakteriozė stabilizavosi

Kampilobakterija (Campylobacter) nuo 2005 m. yra dažniausiai išskiriamas žmonių virškinamojo trakto patogenas ES. Šiuo metu kampilobakteriozės susirgimų nedaugėja, sergamumo lygis išlieka nepakitęs jau keletą metų.

2013 m. užregistruotų kampilobakteriozės atvejų skaičius stabilizavosi ir atitinka 2012 m. lygį.

Nepaisant to, pagal pateiktus tyrimų duomenis, kaip pastebi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, kampilobakteriozė išlieka dažniausia per maistą plintančia liga (214 779 atvejai per metus). Kampilobakteriozės sukėlėjai daugiausiai randamai vištienoje (broilerių mėsoje).

Listeriozės ir VTEC infekcijų daugėja

Per pastaruosius penkerius metus padaugėjo susirgimų listerioze.

Palyginti su 2012 m., 2013 m. listeriozės atvejų padaugėjo 8,6 proc. Nors patvirtintų atvejų skaičius yra gana nedidelis (1763), tačiau ši liga yra aktualesnė nei kitos per maistą plintančios ligos. Dažniausiai užfiksuojamos sunkios, invazinės listeriozės formos su aukštesniais nei kitų per maistą plintančių ligų mirtingumo rodikliais. Didžiausia tikimybė susirgti listerioze – vartojant gatavus maisto produktus.

Ataskaitoje pranešama, kad pastebimas listeriozės ir verocitotoksiną gaminančių E. coli (VTEC) sukeliamų infekcijų skaičiaus padidėjimas, o salmoneliozės ir jersiniozės atvejų sumažėjo. Sprendžiant iš gautų šalių pranešimų, verocitotoksiną gaminančių E. coli (VTEC) sukeliamų infekcijų padaugėjo 5,9 proc.

Salmoneliozės ir jersiniozės atvejų mažėja

Salmoneliozės atvejų mažėja jau aštuntus metus iš eilės..2013 m. ES buvo užfiksuoti 82 694 atvejai – tai 7,9 proc. mažiau nei 2012 m. ES patvirtino pastaraisiais metais pastebėtą susirgimų salmonelioze mažėjimo tendenciją. Jersiniozė pagal pranešimų apie susirgimus skaičių yra trečia pagal dažnumą zoonozė ES. 2013 m. pranešta apie 6 471 atvejį – tai 2,8 proc. mažiau nei 2012 m.

Per maistą plintančių ligų protrūkių tendencijos

2013 m. ES buvo užfiksuoti 5 196 per maistą bei vandenį plintančių ligų protrūkiai. Bendrai buvo pranešta apie 43 183 žmonių susirgimo atvejus, 5 946 hospitalizacijos atvejus ir 11 mirčių.

Daugiausiai protrūkių sukėlė Salmonella bakterijos (22,5 proc. visų protrūkių), virusai (18,1 proc.), bakterijų toksinai (16,1 proc.) ir Campylobacter bakterijos (8,0 proc.). 28,9 proc. visų protrūkių sukėlėjas buvo nežinomas.

Nuo 2008 m. iki 2013 m. visoje ES gerokai sumažėjo salmoneliozės protrūkių skaičius, o susirgimų dėl bakterinių toksinų padaugėjo iki 58,9 proc. – nuo 525 iki 834 protrūkių.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė pažymi, kad pagal pateiktusEuropos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenis, pagrindinis protrūkių šaltinis buvo kiaušiniai ir kiaušinių produktai, gabenti tinkamai nedezinfekuotomis transporto priemonėmis, kuriomis anksčiau buvo vežti kiti maisto produktai.

Paminėtinas hepatito A viruso (HAV) protrūkis, įvykęs 2013 m. net keliose šalyse, susijęs su uogomis ir uogų produktais. 2013 m. buvo pranešta apie 9 per vandenį plintančių ligų protrūkius. Šių protrūkių metu buvo aptikti (išskirti) penki sukėlėjai: kalicivirusas (norovirusas, Norwalk tipo virusas), verocitotoksigeninė E. coli (VTEC O128), Cryptosporidium parvum, Cryptosporidium hominis ir Salmonella.

NMVRVI specialistai tiek vartotojams, tiek gamintojams pataria būti atidiems visose ,,nuo lauko iki stalo“ gamybos grandyse, rūpinkitės ir savo, ir artimųjų sveikata.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode