Sprogimas

Smarkus nutukimas didina inkstų ligų riziką, įspėja medikai

Smarkus nutukimas gali sukelti inkstų pažeidimus, didina jų ligų riziką, įspėja medikai, kurie ragina žmones susirūpinti savo sveikata.

„Nutukimas iš tikrųjų rikiuojasi vienoje eilutėje tarp pagrindinių rizikos veiksnių, kurie sukelia inkstų pažeidimą – lėtinę inkstų ligą, šalia hipertenzijos, cukrinio diabeto, paveldimų ligų, rūkymo ir kitų rizikos veiksnių“, – ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo Kauno klinikų Inkstų ligų ir rezistencinės hipertenzijos sektoriaus vadovė Inga Skarupskienė.

Pasak medikės, į būtent šią inkstų ligų priežastį dėmesį siekiama atkreipti dėl epideminiu lygiu pasaulyje plintančio nutukimo.

Pavojingas, jos teigimu, yra didelio laipsnio nutukimas, kai kūno masės indeksas viršija 30 kilogramų kvadratiniam metrui.

Pasak I.Skarupskienės, esant dideliam nutukimui, sunkiausios inkstų ligos, kai žmogui reikalinga pakaitinė inkstų terapija, rizika padidėja net iki aštuonių kartų. Nutukimo sukeltos inkstų ligos yra susijusios su padidėjusiu kraujospūdžiu ir intensyvesne kraujotaka inkstuose.

Be to, nutukusiems žmonėms ketvirtadaliu padidėja inkstų vėžio rizika, smarkiai nutukusių motinų naujagimiai dažniau turi inkstų ir šlapimo takų anomalijų, nutukusiems žmonėms dažniau diagnozuojamas šlapimo nelaikymas.

Medikai atkreipia dėmesį ir į tai, kad nutukusiems žmonėms yra sunkiau transplantuoti inkstus, todėl nutukusiems pacientams, laukiantiems transplantacijos, dažna sąlyga būna numesti svorio.

„Kai žmogus nutukęs, inkstai turi dirbti dvigubai-trigubai daugiau, jiems tai sunku. Jeigu įsodini vieną inkstą, tas vienas vargšas inkstas per riebalus turi valyti kraują – jis natūraliai, būdamas vienas, dar greičiau žus“, – pasakojo Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Bumblytė.

Apie tai pasakojo ir pacientė Elvyra, trisdešimt metų sirgusi lėtiniu inkstų uždegimu. Atvykus konsultacijai į Kauno klinikas, specialistai pacientę informavo, jog reikės atlikti inkstų transplantaciją, tačiau operacijos sąlyga – mažesnis svoris. Gydytojai moterį perspėjo, jog norint operuotis, ji turi sverti mažiau nei 100 kilogramų – jos kūno masės indeksas siekė beveik 40. Per pusmetį mankštų ir dietos dėka ji nuo 120 kilogramų svorį sumažino iki 95 kilogramų.

„Įrengė treniruoklius kaip sykis tuo metu, tai man buvo labai gerai: nueinu kiekvieną dieną kaip kareivis į tarnybą“, – pasakojo pacientė.

Moteris pasakojo atsisakiusi saldumynų, mažiau valgiusi, bet svarbiausiu dalyku įvardijo mankštą ir judėjimą. Pavykusią inkstų transplantaciją moteris vadino ilgalaikėmis atostogomis po septynerių metų, kai nuolat turėdavo vykti atlikti dializę.

Inkstai žmogaus organizme kraują išvalo 50 kartų per dieną, reguliuoja jo sudėtį bei šalina kenksmingas medžiagas ir skysčių perteklių. Inkstai taip pat išskiria hormonus, padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą, dalyvauja raudonųjų kraujo ląstelių gamyboje ir palaiko vidinę organizmo pusiausvyrą.

Autorė: Austėja Masiokaitė

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode