Parama dėkojame




Sprogimas

ŽPV skiepai mergaitėms

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių pradėtas visuotinis 11 metų mergaičių skiepijimas nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) valstybės biudžeto lėšomis. Lyginant su 2015 m. ŽPV vakcinos populiarumas Kauno apskrityje 2016 m. išaugo 3,95 karto. Šia vakcina šalyje anksčiau mergaites buvo galima paskiepyti tik savo lėšomis.

Nobelio premija medicinos pasiekimų srityje 2008 m. buvo skirta vokiečių mokslininkui, profesoriui Haroldui Zur Hausenui, kuris pirmasis išskyrė papilomos virusą iš gimdos kaklelio vėžio audinių ir įrodė, kad gimdos kaklelio vėžį sukelia būtent ŽPV.

Kuo pavojingas ŽPV?

Kaip minėta, žmogaus papilomos virusas siejamas su gimdos kaklelio vėžio išsivystymu. Tyrimai rodo, kad 99 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų yra susiję su žmogaus papilomos virusu.

Su ŽPV taip pat siejamos ir kitos ligos: burnos, gerklų, tonzilių ir odos vėžys, įvairios karpos.

Kaip užsikrečiama ŽPV?

Dažniausiai žmogaus papilomos virusu užsikrečiama per gleivines (burnos, lyties organų), taip pat galima užsikrėsti per pažeistą odą.

Kaip apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio?

Efektyviausia apsauga nuo gimdos kaklelio vėžio – skiepai.

Kodėl verta skiepytis nuo ŽPV?

Skiepijant mergaites vakcina, kuri apsaugo nuo 16 ir 18 tipų ŽPV, galima išvengti 70 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų, o tai reiškia, ženkliai sumažinti mirtingumą nuo gimdos kaklelio vėžio, kuris šiandien yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Gimdos kaklelio vėžys – antras pagal dažnį nustatomas 15-44 m. amžiaus moterims po krūties vėžio. Kasmet Europos sąjungoje registruojama 33 tūkst. atvejų, ir 15 tūkst. mirčių nuo gimdos kaklelio vėžio.

Dėl skiepų nuo ŽPV reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode