Sprogimas

Ar svarbi informacija apie maisto produktų maistingumą, renkantis sveikatai palankius maisto produktus

2015 m. kovo 15 d., minint Pasaulinę vartotojų teisių gynimo dieną, atkreipiamas dėmesys į tai, kad vartotojams reikia padėti pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus. Antsvoris ir nutukimas, aukštas kraujospūdis, didelė gliukozės koncentracija ir didelis cholesterolio kiekis kraujyje yra keturios iš dešimties dažniausių mirčių priežasčių pasaulyje. Jos siejamos su nesveika mityba.

Pasaulio vartotojų federacija „Consumers International“ pažymi, kad visi vartotojai nusipelnė teisės ne tik į maistą, bet ir į sveikatai palankų maistą. Nutukimo, diabeto, kraujotakos ligų, kai kurių vėžio rūšių ir kitų su mityba siejamų ligų plitimas tampa didele tarptautine visuomenės sveikatos krize.

Vartotojai ir jų pasirinkimas yra labai svarbūs sprendžiant šią problemą. Sveikatai nepalankių maisto produktų gausa, jų prieinamumas (ypač kainos atžvilgiu), aktyvios pardavimų strategijos ir informacijos vartotojams stygius apsunkina sveikatai palankių maisto produktų pasirinkimą.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pažymi, kad ypač džiugina tai, jog vartotojus labai domina mitybos įtaka sveikatai, individualius poreikius atitinkančių maisto produktų pasirinkimo klausimai.

Anot specialistų, maisto produktų ženklinimas nurodant maistinę vertę, – tai vienas iš svarbių būdų siekiant informuoti vartotojus apie maisto produktų sudėtį ir padėti jiems rinktis turint pakankamai informacijos.

Maisto produkto maistingumo deklaracija – tai informacija apie maisto produktų energinę vertę ir tam tikras jų sudėtyje esančias maistines medžiagas. NMVRVI specialistai primena, kad pasirenkant maisto produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į energinę vertę, bet ypač į tokius sveikatai svarbius mitybos faktorius kaip sočiųjų riebalų, cukrų ar druskos kiekis.

Maisto produktų etiketėse maistingumo deklaraciją privaloma nurodyti nuo 2016 m. gruodžio 13 d. Šiuo metu maistingumo deklaraciją reikia nurodyti tik tuomet, kai pateikiami taip vadinami teiginiai apie maisto produkto maistingumą, pvz., „skaidulinių medžiagų šaltinis“, „daug kalcio“ ir kt.

Privalomoje maistingumo deklaracijoje nurodoma ši informacija:

  energinė vertė,

  riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekiai.

Maistingumo deklaracija nurodoma 100 g arba 100 ml maisto produkto, o papildomai gali būti nurodoma 1 porcijai.

Privalomos maistingumo deklaracijos turinys gali būti papildytas nurodant vienos arba kelių šių medžiagų kiekius: mononesočiųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, krakmolo, skaidulinių medžiagų, vitaminų ar mineralinių medžiagų.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai skatina vartotojus domėtis maisto produktų etiketėse pateikta ženklinimo informacija, rinktis ne tik skanius, nebrangius, bet, svarbiausia – sveikatai palankius maisto produktus.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode