Sprogimas

Nemokamai konsultacijai – tinkamas siuntimas

Į Šiaulių teritorinę ligonių kasą (TLK) kreipėsi pacientė, kuriai teko susimokėti už gydytojo specialisto konsultaciją, nors ji ir turėjo šeimos gydytojo siuntimą. Pacientė pas gydytoją specialistą lankėsi dėl kitos priežasties, nei buvo nurodyta siuntime, todėl už konsultaciją turėjo sumokėti savo lėšomis. Šiaulių TLK įspėja: tik reikalavimus atitinkantis ir pagal paskirtį panaudotas šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimas apdraustajam garantuoja nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Atliekami tik siuntime nurodyti tyrimai

„Jeigu pacientas turi siuntimą, pavyzdžiui, skydliaukės tyrimui, tai inkstų ar pilvo organų nemokamo tyrimo to paties apsilankymo metu atlikti negalės“, – paaiškino Šiaulių teritorinės ligonių kasos kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė.  

Kontrolierės teigimu, svarbu, kad siuntime būtų nurodyti ne tik paciento duomenys, data, diagnozė, bet ir siuntimo tikslas, priežastys ir jų pagrindimas, atsižvelgiant į paciento esamą sveikatos būklę ir numatomą ligos eigą. Jeigu dėl konkrečios priežasties su šeimos gydytojo siuntimu kreipiantis pas gydytoją specialistą paaiškėja, kad paciento sveikatos būklės tolesniam ištyrimui ir gydymo tęstinumui užtikrinti reikalingos kitos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, gydytojas specialistas išduoda tęstinį siuntimą.

Atskirų paslaugų teikimo atvejais pacientas dėl Privalomojo sveikatos fondo (PSDF) biudžeto lėšomis apmokamų gydytojų specialistų konsultacijų šeimos gydytojo siuntimu gali kreiptis tiesiai į tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas teikiančius gydytojus specialistus.

Po specialisto apžiūros, jo paskirtų tyrimų, procedūrų, taip pat jam paskyrus vaistus, jo atsakymas turi būti pateiktas siuntimą davusiam gydytojui, kuris rūpinsis tolesniu gydymu. Atsakyme turi būti nurodyti atliktų tyrimų ir procedūrų rezultatai.

Atkreipiame dėmesį, jog siuntimą išdavusiam gydytojui nurodžius, kad jam turi būti pateikta radiologinio tyrimo vaizdo kopija, tyrimą atlikęs gydytojas specialistas ją nemokamai pateikia siuntusiam gydytojui kartu su radiologinio tyrimo aprašymu.

Siuntimą atlikti brangiuosius tyrimus ir procedūras, kurių išlaidos bus apmokamos PSDF biudžeto lėšomis, gali išduoti tik gydytojas specialistas, pagal kompetenciją teikiantis specializuotas ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias mokama PSDF biudžeto lėšomis.

Gali pasirinkti įstaigą ir gydytoją specialistą

Siuntime negali būti nurodyta konkreti įstaiga ar specialistas. Siunčiantis gydytojas turi informuoti, kokiose įstaigose teikiama pacientui reikalinga konsultacija, ir priminti, kad pacientas gali pasirinkti specialistą ir gydymo įstaigą.

Svarbu žinoti, kad siuntimas galioja ne ilgiau kaip 30 dienų. Per šį laikotarpį pacientas privalo užsiregistruoti į eilę asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti – tada siuntimas galios iki konsultacijos. Kur eilės trumpesnės, pacientai gali sužinoti internete www.sergu.ltar paskambinę į gydymo įstaigas. Gavus siuntimą patariama iš karto užsirašyti pas pasirinktą specialistą.

Šiaulių teritorinės ligonių kasa

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode