Parama dėkojame




Sprogimas

Nuo gyvūnų nukentėjusių žmonių pasitaiko kasmet: svarbiausia – išvengti pasiutligės

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai atkreipia dėmesį, kad šiltuoju metų laiku paprastai padaugėja atvejų, kai žmones apkandžioja gyvūnai – tiek naminiai, tiek laukiniai. Šie apkandžiojimai yra pavojingi dėl pasiutligės grėsmės.

Primename, kad pasiutligė – ūminė žmonių ir gyvūnų virusinė centrinės nervų sistemos liga, kuri per 10 dienų nuo klinikinių simptomų pradžios baigiasi koma ir mirtimi. Žmogus užsikrečia tik tuomet, kai jam įkanda, įdreskia arba apseilėja pasiutlige sergantys gyvūnai ir virusas per pažeistą odą patenka į žmogaus organizmą. Pasiutlige gali sirgti tiek laukiniai (lapės, vilkai, usūriniai šunys), tiek naminiai (šunys, katės, galvijai) gyvūnai. Inkubacijos periodo trukmė yra labai įvairi, tačiau 75 proc. atvejų sudaro nuo 30 iki 90 dienų.

Gyventojams patariama vengti tiesioginio kontakto su nepažįstamais, benamiais ir laukiniais gyvūnais, taip pat tinkamai prižiūrėti savo augintinius (juos registruoti, skiepyti nuo pasiutligės ir kitų ligų, nepalikti be priežiūros, vedžioti tik su pavadėliu ir su antsnukiu).

Įkandus gyvūnui būtina kuo skubiau žaizdą nuplauti švariu vandeniu ir muilu, dezinfekuoti žaizdos kraštus jodu ar spiritu ir vykti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje gydytojas apžiūrės žaizdą ir įvertinęs riziką užsikrėsti pasiutlige, skirs reikiamą pasiutligės vakcinos kursą. Užsikrėtus pasiutlige, vienintelis būdas išgelbėti gyvybę yra pasiutligės vakcinos įskiepijimas.

Lietuvos gyventojai kasmet kreipiasi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas dėl laukinių ar naminių gyvūnų įkandimo. Šalyje paskutinis mirties atvejis nuo pasiutligės registruotas 2007 m., tačiau jis buvo susijęs su kelionės į užsienį metu įvykusiu šuns įkandimu.

Jaukų liesti negalima

Pagrindinės pasiutligės kontrolės priemonės yra laukinių ir valkataujančių gyvūnų populiacijos mažinimas, oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija, profilaktinė vakcinacija naminiams gyvūnams. Lietuvoje nuo 2006 m. vykdoma pasiutligės prevencijos programa, tad gyvūnų pasiutligės atvejų ženkliai sumažėjo. Kasmet mažėja ir naminių gyvūnų pasiutligės atvejų, taip pat mažėja ir asmenų, turėjusių sąlytį  su sergančiais pasiutlige gyvūnais.

Kaip pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, pavasarinis laukinių gyvūnų skiepijimas nuo pasiutligės (išmėtant jaukus su vakcina) pradėtas š. m. balandžio 6 d., planuojama skiepijimo pabaiga – š. m. gegužės mėn.

Įspėjama, kad jaukų su vakcina jokiu būdu negalima liesti. Vakcinoje yra susilpnintų pasiutligės virusų, todėl jai patekus ant odos, būtina nedelsiant nuplauti dideliu kiekiu vandens ir muilu bei kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje bus suteikta būtinoji medicinos pagalba. Gydytojas nuspręs, ar turi būti vykdomi galiojantys nurodymai, taikomi sąlyčio su pasiutligės virusu atveju, t. y. ar turi būti skiriama imunoprofilaktika (penkių vakcinos dozių prieš pasiutligę kursas).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode