Sprogimas

Kokiam rokenrolui reikia aukų – jaunų žmonių sveikatos ir gyvybių – kasmet?

 Festivalių asociacija išplatino kreipimąsi į LR Seimo narius, Vyriausybę dėl to, kad Seime svarstomos alkoholio kontrolės priemonės sužlugdys jų veiklą, ribos jų laisves ir kels grėsmę muzikos kultūros Lietuvoje išnykimui.

Muzikos festivalių rengėjai teigia, kad jų „atsakingai organizuojami festivaliai Lietuvoje tampa vieni saugiausių masinių renginių“, kad „dabartinė tvarka leidžia geriausiai kontroliuoti alkoholio prieinamumą festivalių metu“ ir neslepia, kad jų auditorija yra ta, kuriai alkoholinių gėrimų vartojimas tebėra svarbi laisvalaikio dalis, kurios norą vartoti alkoholį reikia palaikyti skatinant jį vartoti saikingai.

Mes kalbame tik apie alkoholį? Ar ir apie narkotikus? Ar kalbame apie jaunų žmonių mirtis tokiuose festivaliuose, baudžiamas bylas dėl narkotikų platinimo ir vartojimo, bandymus reanimuoti perdozavusius kokaino ar kitų narkotinių medžiagų ligoninėse po festivalių? Ne? O pakalbėkim:

2012 m. liepos 25 d. „Varėnoje surasti per festivalį „Tamsta muzika“ dingusio vaikino (gim. 1988 m.) palaikai. Vaikinas mirė nuskendęs festivalio teritorijoje buvusiame tvenkinyje, smurto žinių nematyti.

2015 m. festivalyje „Sūpynės“ užgeso jaunos merginos, apsinuodijusios kokainu, gyvybė. Mergina į ligoninę buvo atvežta labai sunkios būklės.

2016 m. festivalyje „Arčiau žemės“ mirė jaunuolis.

2016 m. iš festivalio „Tundra“ į Varėnos ligoninę buvo atvežti asmenys, perdozavę narkotinių medžiagų. Vieno dalyvio būklė buvo itin sunki. Greitoji pagalba dar du kartus buvo kviečiama dėl apsinuodijimo narkotinėmis medžiagomis.

2014 m. po festivalio „Tundra“ buvo pradėta 15 ikiteisminio tyrimo bylų dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Iš viso buvo nustatyti 26 įtariamieji dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis. Į festivalį buvo vežtasi neleistinų vartoti tablečių, kanapių, marihuanos.

2016 m. iš festivalio „Revolution Festival“ į ligoninę išgabenti 2 vyrai, apsinuodiję narkotikais. Vieną iš ligoninėje atsidūrusių festivalio dalyvių ištiko epilepsijos priepuolis dėl suvartotų narkotinių medžiagų.

Marijus BALČIŪNAS, Reabilitacijos centro „Naujas gyvenimas“ įkūrėjas sako, kad po vasaros festivalių nuskambantys vis nauji atvejai dėl juose laisvai prieinamo alkoholio ir narkotikų nėra normalus pasilinksminimo būdas jaunimui: Tokiuose festivaliuose susitinka bendraminčiai, kurie pramogas sieja su narkotikais ir alkoholiu. Aš pats anksčiau lankydavausi tokiuose festivaliuose ir, patikėkite, ten labai daug narkotikų, tarp kurių yra ir ekstazis, ir LSD, ir kiti. Deja, tokios pramogos tarp Lietuvos jaunimo yra populiarios ir netgi madingos. Didžioji dalis tų dalyvių linksminasi su narkotikais. Todėl dažnai ir girdime tokias liūdnas žinias.“

Kiek svarbi vieno žmogaus gyvybė, vieno žmogaus sveikata festivalių organizatoriams? Aš žinau, kad tų jaunų žmonių šeimoms tai yra gyvenimo tragedija. Prarasti sūnų arba dukrą, gelbėti jį iš priklausomybės alkoholiui ar narkotikams dėl to, kad festivalių rengėjai ir toliau įprastu būdu galėtų puoselėti savo suprantamą pasaulėžiūrą palaikant alkoholio ir narkotikų vartojimą, per didelė auka tėvams. Net ir tiems, kurie mėgsta rokenrolą.

 

Festivaliuose dalyvauja daug nepilnamečių. O kaip dėl jų?

„Buvau daugelyje festivalių: Karklėje, Granatose, Tundroje, Yaga‘oje, Satta‘oje, Supynėse, Summer burst, Weekend Baltic (Estija). Vienuose festivaliuose dominuoja alkoholis ir narkotikai, kituose tik alkoholis. Keliuose jų buvau dar būdamas nepilnametis. Įsigyti alkoholio ar narkotikų tokiuose festivaliuose yra vieni juokai. Net neturėdamas pinigų gali visko prisiragauti, nes visi apsvaigę, labai draugiški ir viskuo dalinasi. Juk ten važiuojama festivaliauti. O tai reiškia viskam sakyti TAIP. Dažnai festivaliuose būna daug pirmų kartų. Jaunuoliai pirmą kartą ištrūksta iš tėvų namų, išleidžia juos lyg ir į koncertą, bet koncertas ten būna tik kažkelintoje vietoje“, - savo patirtimi dalijasi Simonas Dailidė, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas. 

Music.lt skelbia, kad statistinis festivalių lankytojas dažniau laiką leidžia ne žiūrėdamas į gyvai pasirodančias grupes, bet vartodamas narkotikus, mylėdamasis ir gerdamas alkoholį.Tyrimas, atliktas "MSN", pateikė klausimus dviem tūkstančiams respondentų apie jų įpročius festivaliuose ir išsiaiškino, jog net ketvirtadalis apklaustųjų miegojo su visiškai nepažįstamais žmonėmis, kiek daugiau nei penktadalis vartojo narkotikus, o 13% dalyvavo muštynėse.Vos 45% apklaustųjų tvirtino į festivalius važiuojantys dėl muzikos.

Sigita Kriaučiūnienė, LSS Viceprezidentė, www.sveikuoliai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode