Sprogimas

Susilaukti vaikų galės ir nevaisingi partneriai

Poros, kurios jau praėjo sėkmingą pagalbinio apvaisinimo kelią, galės raštišku sprendimu leisti „įsivaikinti“ sukurtus embrionus kitoms, vaikų susilaukti negalinčioms, poroms. Taip teigiama įsakyme dėl pagalbinio apvaisinimo tvarkos, kurį pasirašė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Embrionų donorystė įstatymo pakeitime nėra įteisinama, tačiau įstatymas įpareigoja tausoti kiekvieną pagalbinio apvaisinimo būdu jau sukurtą embrioną. Tai reiškia, kad partneriai, kuriems buvo atlikta dirbtinio apvaisinimo procedūra ir liko nepanaudotų embrionų, laikomų lytinių ląstelių banke, turės teisę leisti jį „įsivaikinti“ kitiems partneriams. Tokį savo sprendimą reikės patvirtinti parašu.

„Yra numatyta, kad jau sukurtų embrionų negalima sunaikinti ir kiekvienas iš jų turi būti saugomas. Siekiant suteikti galimybę kuo daugiau žmonių susilaukti vaikų, bus leidžiama šiuos jau sukurtus ir nepanaudotus embrionus perleisti kitoms, nevaisingoms, poroms. Tai savotiškas kompromisinis sprendimas, leisiantis ne tik išsaugoti kiekvieną embrioną, bet ir padėti žmonėms susilaukti vaikų“, – sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Partneriai, norintys atsisakyti embriono turės pasirašyti sutikimą, kad sutinka, jog jis būtų atiduotas kitų partnerių pagalbiniam apvaisinimui. Toks sutikimas negalės būti atšaukiamas, o sužinoti, asmenų, kurie „įsivaikino“ embrioną, nebus galima. Partneriai, atsisakę embriono neturės teisės ateityje reikalauti, kad jų tėvystė ar motinystė būtų pripažinta ar nustatyta dėl vaiko, gimusio po pagalbinio apvaisinimo naudojant embrioną, kurio jie atsisakė.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode