Sprogimas

Nauja vakcinos nuo ŽPV siunta keliauja į gydymo įstaigas

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šių metų birželio 23  d.  Lietuvą pasiekė nauja – 7 500 „Silgard“ vakcinos dozių nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) siunta. Ji skirta vienuolikamečių mergaičių skiepijimui nuo ŽPV, kurioms jau įskiepyta pirma šios vakcinos dozė.

 

Asmens sveikatos priežiūros įstaigos, pildydamos paraišką vakcinai gauti, privalės nurodyti pirma ,,Silgard“ vakcinos doze paskiepytų mergaičių skaičių nuo 2016 m. rugsėjo, kad iš ULAC vakcinų sandėlio būtų išduoti tikslūs vakcinos kiekiai, skirti mergaičių skiepijimui.

Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. iki šių metų birželio 1 d. iš viso pirma ,,Silgard“ vakcinos doze  paskiepytos 5725 mergaitės.

Europoje į nacionalinius vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius mergaičių skiepijimus nuo žmogaus papilomos viruso yra įsitraukę 20 šalių. Didžiausias mergaičių skiepijimo apimtis nuo ŽPV yra pasiekusi Jungtinė Karalystė – 92 proc., o kitose šalyse skiepijimų apimtys siekia 60-80 proc. Iki šiol Lietuvoje pagal statistinę ataskaitos formą „Profilaktinių skiepijimų ataskaita“, kasmet savo lėšomis pasiskiepydavo nuo 500 iki 700 mergaičių iki 18 metų amžiaus.

Pasaulyje gimdos kaklelio vėžys užima ketvirtą vietą tarp dažniausiai pasitaikančių vėžio formų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis 2012 m. pasaulyje gimdos kaklelio vėžiu sirgo apie 530 000 moterų. Europoje  gimdos kaklelio vėžys yra antroje vietoje po krūties vėžio ir kasmet registruojama apie 33 000 susirgimo atvejų. Lietuvos vėžio registro duomenimis, kasmet Lietuvoje gimdos kaklelio vėžys nustatomas nuo 400 iki 500 moterų, o mirtingumas siekia 10 atvejų 100 000 gyventojų ir tai vienas iš aukščiausių rodiklių Europos regione.

Vyresnes mergaites tėvai ar globėjai nuo ŽPV gali paskiepyti savo lėšomis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode