Parama dėkojame




Sprogimas

Ligonių kasos: pradedamos kompensuoti modernesnės ortopedijos priemonės

 

Pradedamos kompensuoti modernios ortopedijos techninės priemonės – blauzdos protezai su vakuuminio tvirtinimo sistema ir šlaunies protezai su hidrauliniu kelio sąnariu bei aktyvia pėda. Šioms reikmėms šiemet Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete (PSDF) papildomai skirta beveik 600 tūkst. eurų.

Naujos kartos protezai taps prieinami tiems pacientams, kuriems juos skirs šios srities gydytojai specialistai. Specialistų teigimu, tokios modernios sistemos yra itin reikalingos aktyviausiems pacientams.

„Iš tiesų, šie modernūs ir aukščiausius kokybės reikalavimus atitinkantys  kompensuojamieji blauzdos ir šlaunies protezai yra ypatingai reikalingi aktyviems, judriems žmonėms. Šie protezai palengvins pacientų gyvenimą, suteiks galimybių lengviau judėti. Dėl protezų pacientai jau dabar gali kreiptis į gydytojus specialistus“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

VLK atkreipia dėmesį, kad skiriant protezus svarbus vaidmuo tenka gydytojams.  Naujos kartos blauzdos ir šlaunies protezus gali skirti tik tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos gydytojų konsiliumas, kurio sudėtyje turi būti ir bent vienas fizinės medicinos, ir reabilitacijos gydytojas, ir gydytojas ortopedas traumatologas. Toks konsiliumas turi įvertinti, ar pacientui galima skirti naująsias ortopedijos priemones. Pavyzdžiui, gydytojai specialistai turi įsitikinti ir nustatyti pacientui IV mobilumo lygį (t. y. pacientas turi būti savarankiškas, kad protezas leistų jam nevaržomai judėti, sportuoti ir dirbti, o paciento darbinė arba profesinė veikla – susijusi su aktyviu judėjimu). Medikai turi atsižvelgti į paciento darbingumą, taip pat į jo svorį (paciento kūno masės indeksas turi būti iki 30),  įsitikinti, kad kliūtimi naudotis protezu netaptų suvokimo sutrikimai.

Pacientams svarbu žinoti, kad dėl naujųjų ortopedijos techninių priemonių, kaip ir įprastinių, pirmiausiai reikia kreiptis į šeimos  gydytoją, kuris išrašys siuntimą gydytojo reabilitologo konsultacijai. Tik tuomet reikia kreiptis į tretinio lygio gydymo įstaigą, kurios gydytojų konsiliumas sprendžia, ar skirti kompensuojamą ortopedijos techninę priemonę. Su gydytojų konsiliumo dokumentu reikia kreiptis į įmonę, sudariusią sutartį su VLK, kurioje bus pagamintas ir pritaikytas pacientui reikalingas modernusis protezas.

Šiuo metu vyksta sutarčių dėl pacientų aprūpinimo blauzdos protezais su vakuuminio tvirtinimo sistema ir šlaunies protezais su hidrauliniu kelio sąnariu bei aktyvia pėda sudarymas. Įmonių, į kurias bus galima kreiptis dėl minėtų protezų, sąrašas bus skelbiamas VLK interneto svetainės skyriuje „Ortopedijos technikos priemonės“.  

VLK informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode