Sprogimas

Greitieji ŽIV testai – jau nebe tik gydymo įstaigose

 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo bus leidžiama greituosius ŽIV testus atlikti ne tik gydymo įstaigose, bet ir žemo slenksčio kabinetuose bei kaip mobiliąsias paslaugas  kitose vietose.

Ministro A. Verygos teigimu, pagal iki šiol galiojusią tvarką, tokios medicininės procedūros galėjo būti atliekamos tik gydymo įstaigose, turinčiose licencijas šių paslaugų teikimui. Tačiau ši, anksčiau galiojusi, tvarka užkirsdavo kelią įvairioms visuomeninėms organizacijoms ir iniciatyvoms, besirūpinančioms žmonių sveikata, nes nebuvo leidžiama šių testų atlikti ne gydymo įstaigos patalpose. Nuo šiol tokių ribojimų nebus, nes gydymo įstaigoms suteikiama teisė greituosius ŽIV testus atlikti ne tik tose vietose, kurių adresai nurodyti licencijoje.

„Žmonės ne visada išdrįsta kreiptis į medikus, o kartais jie gali net neįtarti, kad užsikrėtė. Todėl mes siekiame išplėsti ŽIV testų prieinamumą rizikos grupėms, tuo pačiu užtikrinant besitikrinančių asmenų anonimiškumą. Tikiuosi, kad žmonės ims dažniau tikrintis sveikatą dėl šios pavojingos ligos, nes tai padaryti bus kur kas paprasčiau“, – sako ministras A. Veryga.

Atlikus šiuos greituosius ŽIV testus nebus reikalaujama įrašyti tyrimo duomenis į asmens sveikatos istoriją, tad visi norintys pasitikrinti sveikatą, galės tai padaryti anonimiškai.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode