Parama dėkojame




Sprogimas

Didėja vaikų sergamumas tuberkulioze – medikai ragina atsakingai tikrintis sveikatą

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja apie pastaraisiais metais Lietuvoje didėjantį vaikų sergamumą tuberkulioze (TB). Nuo 2014 metų vaikų sergamumas TB išaugo beveik dvigubai palyginti su praėjusiųjų metų duomenimis. Atitinkamai nuo 7,13 atvejų 100 tūkstančių vaikų iki 13,3.  2016 metais užregistruoti 69 tuberkulioze sergantys vaikai, 2015 m. – 58, 2014 m. – 38.

ULAC medikai primena, kad TB infekcijos šaltinis yra sergantis atvira plaučių TB ligonis, kuris kosėdamas, čiaudėdamas ir skrepliuodamas į aplinką gausiai išskiria ligos sukėlėjus. Ši liga ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų. Vaikai TB dažnai užsikrečia nuo suaugusiųjų, todėl artėjant mokslo metams medikai ragina itin atsakingai tikrintis sveikatą.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką, ULAC medikai rekomenduoja: 
– reguliariai plauti rankas;
– laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo – kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis  servetėlėmis, o panaudotas servetėles išmesti į šiukšliadėžę;
– reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
– vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju.

Išsamios informacijos apie užkrečiamąsias ligas ir jų profilaktiką kviečiame ieškoti interneto svetainėje ulac.lt ir viešose ULAC medikų parengtose paskaitose, kurias surasite čia.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode