Sprogimas

Kviečiame išreikšti nuomonę dėl endokrininę sistemą veikiančių medžiagų kriterijų

 

Kviečiame visus neabejingus saugiam cheminių medžiagų tvarkymui dalyvauti viešosiose konsultacijose dėl kriterijų priskiriant chemines medžiagas veikiančioms hormonų sistemą (kitaip – endokrininę sistemą). Ypatingai laukiami yra mokslininkai, toksikologai ir ekotoksikologai, aplinkosaugininkai, visuomenės sveikatos specialistai, cheminių medžiagų rizikos vertinimo ekspertai, galintys pateikti savo nuomonę / komentarus dėl Gairių dokumento projekto.

Pasiūlymų ir pastabų laukiama iki š. m. sausio 31 d. Jos teikiamos naudojant Europos cheminių medžiagų agentūros sudarytas pastabų teikimo formas.

Endokrininę sistemą veikiančios cheminės medžiagos (EDC) – tai medžiagos, kurios keičia žmonių ir gyvūnų hormonų sistemos funkcijas, sustiprindamos arba imituodamos hormono veikimą, ir taip daro nepageidaujamą poveikį. Gairių dokumento projekte nagrinėjamas estrogeninis, androgeninis, skydliaukės hormonų ir steroidinis cheminių medžiagų veikimo būdas.

Dar 2012 metais Jungtinių Tautų aplinkos programos ir Pasaulinės sveikatos organizacijos ekspertai parengė ataskaitą apie EDC problemą. Nustačius EDC kriterijus, būtų suteikiama daugiau aiškumo tiek pramonei, tiek sprendimų priėmėjams ir sumažėtų tokių medžiagų daromas poveikis žmonėms ir aplinkai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode