Sprogimas

Daugėja tuberkulioze sergančių vaikų – ULAC

 

Pastaraisiais metais Lietuvoje daugėja tuberkulioze sergančių vaikų.

Kaip trečiadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), pernai Lietuvoje registruotas 71 tuberkulioze sergantis vaikas, 2016 metais jų buvo 69, 2015 metais – 58, 2014 metais – 38.

Apie pusę atvejų pernai padėjo išaiškinti tuberkulino mėginiai, penkiems vaikams diagnozuota itin sunki atvira plaučių tuberkuliozės forma.
 
Pernai tuberkulino mėginys Lietuvoje buvo atliktas  daugiau nei 65 proc. vaikų, kuriems jis turėjo būti atliktas. Kaip ir kiekvienais metais, daugiausia tuberkuliozės atvejų diagnozuota vaikams, kurie bendravo su sergančiais tuberkulioze artimoje aplinkoje.

Iš viso tuberkulino mėginys buvo atliktas 5 tūkst. vaikų, daugiau kaip dešimčiai procentų jų jis buvo teigiamas. Teigiama tuberkulino reakcija  dažniausiai reiškia, kad vaikas yra užsikrėtęs tuberkuliozės mikobakterijomis, tačiau  tuberkuliozei būdingų požymių neturi. Toks vaikas neplatina tuberkuliozės mikobakterijų ir nėra pavojingas aplinkiniams. Asmenims, kuriems nustatyta tokia būklė, rizika per visą gyvenimą susirgti tuberkulioze siekia 5–10 proc.
 
Tuberkuliozės infekcijos šaltinis yra sergantis atvira plaučių tuberkulioze ligonis, kuris kosėdamas, čiaudėdamas ir skrepliuodamas į aplinką gausiai išskiria ligos sukėlėjus - tuberkuliozės mikobakterijas. Ši liga ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų.

Lietuvoje šia vakcina nuo tuberkuliozės skiepijami 2-3 parų naujagimiai, kiekvienais metais paskiepijama iki 98 proc. visų naujagimių. Vaikai tuberkulioze dažnai užsikrečia nuo suaugusiųjų. 

Vilnius, vasario 28 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode