Sprogimas

Artinasi alergeninių žiedadulkių banga

 

Į Lietuvą atkeliaujanti šiluma reikšmingai didina alergeninių žiedadulkių koncentraciją ore. Tai susiję tiek su šalyje pražydusiais alksniais ir lazdynais, tiek su iš kaimyninių šalių oro masėmis atnešamomis žiedadulkėmis.

Kaip rašoma Šiaulių universiteto pranešime žiniasklaidai, universiteto aerobiologų stebėjimai rodo, jog ore jau pasirodė pirmosios beržo žiedadulkės.

„Vietiniai medžiai dar nežydi, o žiedadulkės mus pasiekia iš Prancūzijos, Vokietijos, Austrijos ir kitų piečiau Lietuvos esančių teritorijų. Alergiški asmenys, planuojantys poilsio ar darbo vizitus Centrinėje Europoje, turėtų imtis papildomų apsaugos priemonių“, – pranešime teigia Šiaulių universiteto aerobiologė prof. dr. Ingrida Šaulienė.

Mokslo tyrimai rodo, kad žiedadulkių poveikis sustiprėja veikiant keliems tos pačios šeimos augalų alergenams, pavyzdžiui, alksnio, lazdyno, beržo, skroblo.

Prognozuojama, kad aukšta alksnio žiedadulkių koncentracija išsilaikys ne trumpiau nei iki balandžio mėnesio vidurio, išskyrus lietingas dienas. Numatomas ir nedidelis lazdynų žiedadulkių kiekis, kuris taip pat turės įtakos alergiškiems asmenims.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode