Sprogimas

Uždarose ligoninių vaistinėse siūloma aptarnauti visus žmones

Nuo 2019 metų uždarose ligoninių vaistinėse vaistų siūloma leisti įsigyti ir kitiems gyventojams, ne tik ligoninių pacientams. Tikimasi, kad taip atsiras naujas konkurentas dabar čia veikiančioms privačioms, dažniausiai didžiųjų tinklų vaistinėms.

Tai numatančią Farmacijos įstatymo pataisą antradienį Seime užregistravo „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

„Ši pataisa, leidžianti ligoninėms išplėsti turimų ligoninės vaistinių funkcijas, kad šios veiktų „valstybinių“ vaistinių principu. (...) Toks reguliavimas paskatins alternatyvią prekybos vaistais infrastruktūrą ir konkurenciją vaistų rinkoje“, – pranešime spaudai cituojamas R. Karbauskis. 

Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė–Gagė pataisą vadina „valdiško vaistinių tinklo“ įteisinimu. 

„Toks siūlymas negali paaiškinti jokio kito tikslo, kaip tik norą sukurti valdiškų vaistinių tinklą. Juk visų be išimties vaistų kainas reguliuoja ta pati valstybė, tad kodėl ji nori dar ir pati užsiimti vaistų pardavimu?“ – BNS sakė ji. 

Šiuo metu ligoninės vaistinės neturi teisės vaistų parduoti bet kam, jos skirtos tik stacionariai besigydantiems ligoniams. Vaistus visiems žmonėms parduoda ligoninėse veikiančios privačios vaistinės. 

Pasak R. Karbauskio, siūloma pataisa padidins konkurenciją vaistų rinkoje ir sudarys sąlygas Sveikatos apsaugos ministerijos ir savivaldybių įsteigtoms ligoninėms parduoti vaistų pigiau.

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, balandžio 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode