Parama dėkojame




Sprogimas

Pavasarį išauga šunų ir kačių platinamų ligų grėsmė

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad pavasarį padidėja šunų ir kačių platinamų ligų – toksokarozės, toksoplazmozės ir echinokokozės grėsmė. Pernai iš viso buvo užregistruotas 151 šių ligų atvejis (49 – toksokarozės, 49 – toksoplazmozės ir 53 – echinokokozės).


Toksokaroze dažniausiai užsikrečia ir serga 7–9 metų amžiaus vaikai (15,5 atv./100 tūkst. gyv.), nes jie neturi gerų higienos įgūdžių, dažnai deda į burną įvairius daiktus. Sergamumą taip pat sąlygoja vaikų nesusiformavusi imuninė sistema, užteršta aplinka, dažnas ir netinkamas bendravimas su savo augintiniais.

Echinokokoze ir toksoplazmoze dažniau užsikrečia ir serga suaugę žmonės: didžiausias sergamumo echinokokoze rodiklis buvo 65–74 m. amžiaus žmonių grupėje (5,8 atv./100 tūkst. gyv.), sergamumas toksoplazmoze –25–34 m. (5,3 atv./100 tūkst. gyv.).

Visų šių ligų infekcijos šaltinis yra užsikrėtę gyvūnai (šunys, katės, lapės, vilkai), kurie su išmatomis išskiria ligos sukėlėjus (kiaušinėlius ar oocistas). Pakliuvę į vandenį, ant dirvožemio jie ilgai išsilaiko gyvybingi (iki metų ir ilgiau).

Užsikrečiama, kai ligų sukėlėjai per burną patenka į žarnyną. Dažniausiai jie patenka nuo nešvarių rankų, valgant neplautas uogas, vaisius, daržoves. Vaikai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, vejose, kuriose yra šunų ir kačių išmatų. Maisto produktai ar kiti paviršiai kirmėlių kiaušinėliais gali būti užteršti su dulkėmis, juos gali pernešti tarakonai, musės. Užsikrėsti galima ir per užterštą atvirų telkinių vandenį.

ULAC medikai primena, norint išvengti šių ligų labai svarbu:

  • nusiplauti rankas grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgant, pažaidus su šuniuku, kačiuku;
  • nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių; 
  • negerti ir nevartoti maisto gamybai, daržovėms, vaisiams, uogoms plauti atvirų telkinių vandens;
  • mūvėti pirštines dirbant sode, darže. Neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ir burnos;
  • prižiūrėti naminius gyvūnus, juos reguliariai kas tris mėnesius gydyti nuo kirminų, neleisti laižyti veido, indų, kuriuos naudoja žmonės. Surinkti augintinių išmatas, kad jomis nebūtų teršiama aplinka;
  • smėlio dėžes įrengti saulėtose vietose, smėlį pakeisti kiekvienais metais ir nuolat jį perkasti. Nenaudojamas smėlio dėžes – uždengti;
  • iškylaujant lauke, nukritusio ant žemės maisto geriau nevartoti, jeigu jo negalima nuplauti. Maistą geriausiai laikyti sandariuose induose, apsaugančiuose nuo dulkių, musių ir kitų vabzdžių, kurie gali pernešti ligų sukėlėjus. 

www.ulac.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode