Sprogimas

Riešiniai kraujospūdžio matuokliai

 

Ar riešiniai kraujospūdžio matuokliai yra tokie pat tikslūs, kaip ir tradiciniai rankos monitoriai? Dėl to susiduria kelios skirtingos nuomonės.  Amerikos širdies asociacija nerekomenduoja. 2016 m. Žurnale „Hipertenzija“ paskelbtame tyrime mokslininkai apmokino 721 žmones, naudojančius riešo prietaisą savo kraujospūdžiui matuojant namuose. Jie taip pat buvo apmokyti, kaip naudoti tradicinę kraujospūdžio apyrankę, kuri apgaubia ranką. Prieš tai, tyrėjai išmatavo dalyvių kraujospūdį gydytojo kabinete, naudodami abu prietaisus.

Kai dalyviai naudojosi riešo prietaisais namuose, 86 proc. Iš jų sistolinio (pirmojo skaičiaus) ir diastolinio (antrojo skaičiaus) rezultatai buvo ne didesni kaip 5 mmHg, palyginti su jų rankos spaudimo matavimu. Beveik trys ketvirtadaliai tų dalyvių rezultatai buvo ne mažesni kaip 10 mmHg, palyginti su ranka. Mokslininkai teigė, kad dirbtinai padidėję rezultatai atsirado dėl to, kad dalyviai neteisingai nustatė riešinius kraujospūdžio matuoklius, kurie turi būti širdies lygyje (ne asmeniniame rutulyje ar mažo stalo ar porankio), norint gauti teisingą rodmenį.

Kiti tyrimai parodė, kad pats riešo prietaisas duoda priešingus matavimus. Vykdant nedidelį tyrimą, atliktą 2013 m. Kraujo spaudimo monitoriuje, riešo ir rankų įtaisai (kiekvienas dėvėtas and skirtingos rankos) buvo naudojami automatiškai vertinant dalyvių kraujospūdį per 24 valandas. Tiek sistoliniai, tiek diastoliniai matavimai iš riešo monitoriaus tam tikru laiku buvo gerokai sumažinti, palyginti su rankiniu monitoriu. Kitame tyrime, paskelbtame 2010 m. „Journal of Clinical Hypertension“, nustatytas reikšmingas rankos ir riešo skirtumas, kai kraujospūdžio matavimai buvo atlikti tris kartus daugiau nei 250 asmenų.

Yra keletas žmonių, kurių matuojamas kraujospūdis rieše suteikia pranašumą: žmonėms, kurie yra tokie nutukę, kad rankos rankogalis negali būti tinkamai apvyniotas aplink jų rankas. Jie taip pat naudojami moterims, kurioms buvo atlikta krūties vėžio operacija. Kiti žmonės turėtų laikytis standartinių viršutinės rankos monitorių. Turėkite omenyje, kad įprastiniai kraujospūdžio matavimai dažnai atliekami netinkamai, todėl gaunami netikslūs rezultatai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode