Parama dėkojame




Sprogimas

Kaip nagų kramtymas sukelia sepsį: tikra istorija, vos nesibaigusi mirtimi

Nagų kramtymas – tai dažnas nervingas įprotis, kurį ypatingai paskatina stresinės situacijos. Žinoma, tai nėra higieniška, nes ant rankų kaupiasi daug bakterijų ir mikrobų. Dėl šio įpročio vienas žmogus vos nemirė, pranešė menshealth.com.

Vos nemirė nuo menkos žaizdelės

Lukui Hanomanui, dviejų vaikų tėvui, išsivystė sepsis. Jis vos nemirė dėl menkos žaizdelės, atsiradusios dėl nagų kramtymo.

„Aš visada kramtydavau savo nagus, tai erzinantis dalykas. Vieną dieną nukramčiau nago šone esančią odelę. Šiek tiek skaudėjo, bet rimtai į tai nežiūrėjau“, – pasakojo 28 m. vyras.

Kiek vėliau tą pačią savaitę jam pasireiškė gąsdinantys simptomai. Jis negalėjo sutelkti dėmesio, išmušė šaltas prakaitas, pradėjo drebėti. Vyriškio pirštai ištino, atsirado pulsuojantis pojūtis.

Iš pradžių Lukas manė, kad tai tik virusinė infekcija, ir, kad pabudus kitą rytą ji jau bus praėjusi.

Tačiau nuėjęs miegoti penktadienio naktį, jis nubudo tik kitos dienos popietę, apie 14 val. Jį pažadino mama, mat vyras pats pabusti nesugebėjo.

Tuo metu jis jau labai karščiavo, o kūnas buvo nusėtas raudonomis linijomis. Tai – vienas iš stiprios infekcijos požymių. Luko mama paskambino Nacionalinei sveikatos tarnybai ir jos specialistai patarė nedelsiant atvežti sūnų į ligoninę.

Dviejų vaikų tėtis ligoninėje turėjo praleisti keturias dienas. Jam buvo paskirtas gydymas nuo sepsio. Lukas teigė norįs nori paviešinti savo istoriją tam, kad kiti, turintys tokį patį blogą įprotį, būtų įspėti, koks pavojus gali tykoti.

„Ligoninės personalas sakė, jog man labai pasisekė, nes jau buvau arti mirties slenksčio. Gydytojai ir slaugytojai buvo tikrai geri ir empatiški. Jie man net nesakė, kokia biš tiesų rimta buvo situacija, nes nenorėjo, kad aš nerimaučiau. Tačiau, kai pasijutau geriau, medikai tvirtino, kad man psisekė, jog likau gyvas“, – tęsė pasakojimą Lukas.

Klastingos ligos požymiai

Sepsis – tai viena klastingiausių ligų, kuri gali nužudyti žmogų žaibišku greičiu. Ši liga gali atsirasti, kai bakterinė infekcija žmogaus organizme tampa nekontroliuojama.

Tai gali sukelti imuninės sistemos reakciją, dėl kurios neretai atsiranda organų nepakankamumas ir audinio pažeidimas. Be tinkamo gydymo, sepsis gali pasireikšti septiniu šoku, gyvybei pavojinga būsena.

Pasak Mayo klinikos specialistų, klastingos ligos simptomai yra padidėjęs širdies ar kvėpavimo dažnis, sunkumas kvėpuojant, šalta ir drėgna oda, sumišimas bei pilvo skausmas.

Mūsų gimtojoje šalyje ši liga taip pat reikalauja aukų. Lietuvos statistikos departamento duomenims, 2014 m. nuo sepsio Lietuvoje mirė 340 žmonių, iš jų vienas buvo ir kūdikis.

„Aš neturėjau jokio supratimo, kas yra sepsis, ir į kokius simptomus turėčiau atkreipti dėmesį. Todėl, mano nuomone, labai svarbu, kad žmonės kuo daugiau apie tai žinotų, o ypatingai tai, kad klastinga liga gali užklupti bet kurio amžiaus žmogų“, – pabrėžė Lukas.

Patarimai

Jei ši istorija vis vien jūsų nesustabdė nuo nagų kramtymo, tai Amerikos dermatologijos akademijos specialistai turi keletą patarimų:

– Svarbiausia, kad rankos būtų švarios, dažnai jas plaukite, su savimi nešiokitės drėgnas servetėles arba dezinfekuojamąjį skystį;

– Kirpkite nagus ir jų nekramtykite;

– Nevalgykite neplautų vaisių ir daržovių;

– Nervingą nagų kramtymo įprotį keiskite kitu, pvz., įsigykite kamuoliuką, kurio spaudinėjimas padėtų sumažinti stresą.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode