Sprogimas

5 patarimai, kaip nėštumo laikotarpiu jaustis ramiau

 

Žinia apie nėštumą sukelia įvairiausių jausmų. Dažnai susipina begalinis džiaugsmas dėl užsimezgusios naujos gyvybės kartu su nerimu ir rūpesčiu, kaip elgtis nėštumo metu, kad būsimam vaikeliui nieko netrūktų, ir kaip jį pasitikti. Natūralu, kad nežinodamos, kas laukia, moterys šiek tiek jaudinasi, tačiau nori, kad šis laikotarpis būtų kuo sklandesnis ir ramesnis. Patarimais, kaip pasiruošti pokyčiams, pranešime spaudai dalijasi „Synlab Lietuva“ medicinos centro gydytoja genetikė Eglė Butkevičienė.

1 patarimas: sužinokite, kaip vyksta gimdymas

Daugeliui kūdikio besilaukiančių moterų nerimą iš karto pradeda kelti būsimas gimdymas. Kaip tai vyks? Ar labai skaudės? Ar aš tai ištversiu? Tai išties svarbus įvykis ir moteriai, ir kūdikiui, o būsimai mamai tenka atsakomybė už abu. Todėl natūralu, kad nežinojimas, kaip viskas vyksta, ko tikėtis, verčia nerimauti.

Pasikonsultuokite su savo gydytoja, paprašykite informacijos, aprašymų. Dabar galima rasti daug informacijos ir internete. Kuo daugiau sužinosite, tuo geriau būsite jam pasiruošusi, tuo mažiau baimės liks atėjus laikui gimdyti. Nemažai naudos moterys gauna besilankydamos nėščiųjų mokyklėlėse, kuriose specialistai supažindina su gimdymo eiga, moko, kaip elgtis gimdymo metu ir padėti net tik sau, bet ir kūdikiui ateiti į šį pasaulį. Be to, tokiuose susibūrimuose šeimos turi galimybę pabendrauti su kitomis besilaukiančiomis poromis, pasidalyti patirtimi.

2 patarimas: pasirūpinkite savo sveikata

Šeimoms, planuojančioms susilaukti kūdikio, patartina dar prieš nėštumą pasitikrinti sveikatą. Tačiau jei to nepadarėte, apsilankykite pas savo gydytoją vos tik sužinoję, kad laukiatės. Gydytojai paskirs tyrimus, pagal kuriuos įvertins galimas rizikas kūdikio sveikatai. Taip pat patikrins, ar būsimos mamos organizmui netrūksta būtinų medžiagų, reikalingų užtikrinti ne tik jos sveikatai nėštumo metu, bet ir visaverčiam kūdikio vystymuisi. Nepraleiskite nėščiosioms numatytų reikalingų tyrimų.

Taip pat rekomenduojama atlikti vaisiaus tyrimą dėl rizikos sirgti genetinėmis ligomis. Tokie tyrimai gali sumažinti nerimą ir leisti mėgautis vaikelio laukimu. Jeigu nustatoma padidėjusi rizika, atliekami diagnostiniai tyrimai. Patvirtinus patologiją, šeima turi laiko susipažinti su informacija, kokių specialių poreikių gali turėti vaikelis, kokios gydytojų pagalbos gali reikėti, pasiruošti, kaip auginti ir prižiūrėti sergantį kūdikį.

Dažniausiai pasitaikančios nepaveldimos genetinės ligos yra Dauno, Edvardso ar Patau sindromai. Apie juos pradedama kalbėti jau pirmaisiais nėštumo mėnesiais. Išsiaiškinti, ar nešiojamas vaisius turi genetinių anomalijų, tampa vis paprasčiau. Inovatyviais neinvaziniais būdais atliekami genetiniai tyrimai, vadinamieji NIPT, tikslumu prilygsta diagnostiniams tyrimams. Paėmus mamos kraujo, analizuojama jame esanti neląstelinė vaisiaus DNR.

3 patarimas: susiraskite bendraminčių

Susidūrusios su dideliais pokyčiais, dauguma moterų gali pasijausti vienišos. Kartais gali atrodyti, kad jūsų niekas nesupranta ir tam tikrais atvejais tai gali būti tiesa. Tikrai ne visi žino, ką reiškia lauktis kūdikio, todėl gali būti sunku suprasti, kokių sunkumų patiriate.

Bendraukite su moterimis, kurios šiuo metu taip pat laukiasi, dalykitės savo džiaugsmais ir rūpesčiais. Žinojimas, kad yra ir kitų, išgyvenančių panašius jausmus, suteiks pasitikėjimo. Viena kitai tapsite savotiška palaikymo komanda, o galbūt net rasite naujų artimų draugių.

4 patarimas: išmokite skirti laiko sau

Kol laukiatės, laiko veikiausiai turite kiek daugiau, tačiau greitai tai pasikeis. Akivaizdu, kad naujam šeimos nariui prireiks daug dėmesio, meilės ir rūpesčio. Dėl šios priežasties labai lengva visiškai pasinerti į naują vaidmenį ir pamiršti savo poreikius.

Dar nėštumo laikotarpiu išmokite sąmoningai skirti laiko sau. Tai gali būti valanda su knyga ir arbatos puodeliu, pasivaikščiojimas parke ar karšta vonia klausantis malonios muzikos. Taip pat prisiminkite ir savo mylimus pomėgius. Sulaukus šeimos pagausėjimo, taip pat nepamirškite to, ką išmokote, – suplanuokite, kada skirsite laiko sau.

5 patarimas: pradėkite rašyti dienoraštį

Besilaukdama pradėkite rašyti dienoraštį – fiksuokite dienos įvykius, savijautą, emocijas, mintis. Dienoraštis vėliau ne tik leidžia prisiminti ankstesnius įvykius, bet pats rašymo procesas yra puikus būdas geriau suprasti savo būseną, emocijas šiuo didelių pokyčių laikotarpiu. Kai jaučiate nerimą, stresą arba, atvirkščiai, didelį džiaugsmą, dėkingumą, rašykite apie tai. Tai padės išjausti susikaupusias emocijas, neužgniaužti jų savyje.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode