Parama dėkojame




Sprogimas

Kaip valytis dantis: rinktis minkštą ar kietą šepetėlį, kada naudoti skalavimo skystį ir kiti specialistės patarimai

 

Sveikas emalis, vadinasi, sveiki ir dantys. Deja, dėl natūralaus dėvėjimosi, genetikos ir nuolat dantis veikiančios ne itin draugiškos aplinkos retas iš mūsų gali tuo pasigirti. Visgi, nors ir pažeistą, emalį apsaugoti galima, o paprasčiausias būdas tai padaryti yra taisyklinga burnos higiena. Čia kyla klausimas – nors tai įprastas kasdienis procesas, ar iš tiesų viską darome taip, kaip reikia?

 

 

Geriau rinktis minkštą šepetėlį

„Emalis – tai viršutinis, taigi, apsauginis, danties sluoksnis, jis labiausiai veikiamas ir lengviausiai pažeidžiamas įvairių dirgiklių – ar tai būtų su maistu gaunami angliavandeniai (bakterijos, sukeliančios ėduonį, taip pat minta angliavandeniais), ar griežimas dantimis. Prastėjančią dantų emalio būklę išduoda dantų jautrumas, pageltę, įskilimų turintys dantys. Laiku nesureagavus, išsivysto aktyvus ėduonis, jis graužia dantį ir pridaro neatitaisomų problemų, – pasakoja „112 odontologų centro“ gydytoja odontologė Nida Aganauskienė. – Didžiausia pagalba emaliui yra taisyklinga burnos higiena, pirmiausia darbas dantų šepetėliu ir pasta. Šiuo metu technologijos tiek pažengusios, kad dantų pasta gali smarkiai pagerinti pažeisto emalio būklę.“

Gydytoja odontologė dalijasi patarimais ir primena svarbiausius dantų priežiūros principus:

Pasak gydytojos, dažnai sumaišoma, kuri dantų priežiūros priemonė po kurios eina, tad ji primena, kad tinkama tvarka turėtų būti:

1. Dantų valymas šepetėliu ir pasta – šio etapo praleisti negalima. Dantis reikia valytis bent du kartus per dieną. Jei dienos eigoje yra suvalgoma saldaus ar dažančio maisto, patartina burną bent jau praskalauti vandeniu;

2. Dantų siūlas arba (ir) tarpdančių šepetėlis – tai vis dar nėra itin paplitusi dantų priežiūros priemonė, tačiau siūlu reikia valytis visus tarpdančius po dantų valymo. Lygiai taip pat galima naudotis tarpdančių šepetėliais. Idealu būtų naudoti abi priemones;

3. Skalavimo skystis – jo naudojimas nėra kasdienė būtinybė, jis reikalingas tuomet, kai yra dantenų ir periodonto problemų, kartais skiriamas specialus skalavimo skystis po profesionalios burnos higienos. Jį taip pat rekomenduojama naudoti, kai nėra galimybės išsivalyti dantų.

Dantų valymo procesas

Dantis valyti reikia net ir tuomet, kai jų dar nėra! Vaikų burnos higiena rūpintis reikia jau kūdikystėje. Visai nesvarbu, kad dar nėra išdygusių dantų, burnos ertmės švara – būtina. Suaugusiam žmogui valytis dantis reikėtų dukart per dieną – ryte ir vakare, prieš miegą. Visus dantis gerai nuvalyti užtrunka apie dvi minutes. Reikėtų laikyti dantų šepetėlį pakreipus į dantis 45 laipsnių kampu ir sukamaisiais šluojamaisiais judesiais nuvalyti apnašas nuo dantenų link kramtomojo paviršiaus. Svarbu nuvalyti visus dantų paviršius.

Kokią pastą rinktis?

Parduotuvėje gali galva susisukti nuo dantų pastos pasirinkimo. Pasak gydytojos, suaugusiajam pastą reikėtų pasirinkti pagal kamuojančią problemą, o vaikams – pagal amžių. Labai svarbu žiūrėti į dantų pastos sudėtį – joje turėtų būti veiklioji medžiaga, realiai prisidedanti prie dantų remineralizacijos. Gydytoja pastebi, kad vis daugiau klientų stengiasi išvengti dantų pastų, kurių sudėtyje yra fluoro. Tačiau, siekiant veiksmingumo, jis taip pat reikalingas, nebent į pastos sudėtį įeina kita veiklioji medžiaga (mikrokristalai, atkuriantys emalį).

Kietas ar minkštas?

Gydytoja vienareikšmiškai rekomenduoja naudoti minkštą dantų šepetėlį, nes su juo niekada nepažeisite nei dantų, nei aplink juos esančių minkštųjų audinių. Dantų šepetėlį, kaip ir pastą, derėtų rinktis atsižvelgiant į kamuojančią problemą (suaugusiajam) arba amžių (vaikui). Taip pat svarbu kas tris mėnesius jį pakeisti nauju. Sunkiai prieinamoms vietoms reikėtų naudoti vieno danties šepetėlį. Tarpdančiams valyti puikiai tinka anksčiau minėti tarpdančių šepetėliai. Iš elektrinių šepetėlių N. Aganauskienė rekomenduotų tuos, kurių šereliai vibruoja dideliu dažniu, o ne sukasi.

Dar kelios rekomendacijos

Gydytojos teigimu, norint džiaugtis sveikais ir stipriais dantimis, reikėtų nepamiršti visapusiškai rūpintis savimi. Sveika mityba itin svarbi dantų būklei, nes padeda išvengti per didelio saldumynų vartojimo – angliavandeniais minta bakterijos, seilių pH rūgštėja, tuomet ardomas emalis. Taip pat subalansuota mityba padeda išvengti padidėjusio rūgštingumo, kuris tikrai nėra sveikų dantų draugas. Reikėtų vengti ir streso – nustebtumėte sužinoję, kiek žmonių dėl to griežia dantimis ir taip pažeidžia emalį. Jeigu streso išvengti sunku, tuomet reikėtų naktimis naudoti specialią dantų apsaugą.

Gydytoja džiaugiasi, kad anksčiau žmonės dantų būkle susirūpindavo tik pajutę skausmą, o šiandien yra daug sąmoningesni ir stengiasi jais rūpintis nuolatos – ne tik taisyklingai valytis, bet ir reguliariai lankytis pas odontologą. Tai paprasčiausias receptas į sveiką ir gražią šypseną.

Technologijos.lt  Prierašas: Irigatoriai – kone veiksmingiausia priemonė tarpdančių valymui, padedanti užtikrinti gerą burnos higieną.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode