Sprogimas

Trumpai apie avižinės košės naudą

 

Avižos – viena vertingiausių grūdinių kultūrų. Iš jų gaminami miltai, dribsniai, kruopos, patys įvairiausi patiekalai. Tad kuo gi naudingos avižos?

Naudingos avižų savybės:

   Avižos naudingos dėl savo cheminės sudėties. Jos geras daugelio svarbių žmogaus organizmui mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis (tai kalis, fosforas, magnis, cinkas, chromas, kobaltas, geležis, fluoras, jodas, vitaminai A, E, B1, B2, B6, P).

   Avižų košėje gausu baltymų ir ląstelienos. Toks patiekalas gerina medžiagų apykaitą, augina raumenų masę. Vienoje avižinės košės lėkštėje yra ketvirtadalis visos paros ląstelienos kiekio, o trijuose ketvirtadaliuose stiklinės avižinių dribsnių – ląstelienos paros norma.

   Avižų košė stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą. Ji rekomenduojama žmonėms, turintiems virškinimo sistemos sutrikimų, nes padengia skrandžio sieneles apsauginiu sluoksniu, saugo nuo mechaninių ir cheminių pažeidimų. Avižų košė veikia ir kaip žarnyno šluota – ji padeda pašalinti iš organizmo šlakus, nuodingas vaistų ir alkoholio liekanas.

   Fluoras ir kalcis, esantys avižose, reikalingi formuojantis kaulams, geležis – kraujo gamybai, mažakraujystės profilaktikai. Avižos – puikus antioksidantas. Visos Holivudo žvaigždės įtraukia į savo racioną avižinę košę. Ir ne tik.

   Kiekviena savo išvaizda besirūpinanti dailiosios lyties atstovė žino, kad avižos tinka ir grožio puoselėjimui. Daugumos „grožio salotų“ sudėtyje yra avižinių dribsnių. Jie užtikrina normalią skrandžio veiklą. Tai svarbu ir mūsų grožiui – juk švari veido oda, gražūs plaukai, sveiki dantys ir nagai – gražios išvaizdos garantas.

   Avižinė košė padeda, kai skauda ar pučia pilvą. Ji puikiai tinka vėžinių virškinimo trakto susirgimų profilaktikai. Ypač palankiai virškinimo sistemą veikia avižų kisielius. Jis rekomenduojamas viduriuojant ar užkietėjus viduriams.

   Avižų kisielius nesunkiai pagaminamas. Imama lygiomis dalimis vandens ir avižų. Grūdai užpilami šiltu vandeniu, įdedama truputis mielių arba įmetami keli gabalėliai ruginės duonos. Paliekama 12 valandų subręsti. Po dvylikos valandų skystis nupilamas, užvirinamas.

   Avižos stimuliuoja protinę veiklą, gerina atmintį. Kardifo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu savanorių grupė, kurių jauniausiam buvo 30, o vyriausiam 80 metų, kasdien visą mėnesį valgė avižinę košę. Eksperimento metu paaiškėjo, kad jau po savaitės tyrimo dalyviams pagerėjo smegenų veikla, jie tavo aktyvesni, pasitaisė jų nuotaika.

   Avižų košės sudėtyje esantis biotinas naudingas odai ir vartojamas kaip pagalbinė priemonė sergant dermatitu ar alergija.

   Avižinė košė nepakeičiama mažinant cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat tai – gera širdies ir kraujagyslių susirgimų profilaktikos priemonė. Avižos padeda sureguliuoti kraujo spaudimą. Tam naudojamas avižų nuoviras – stiklinė kruopų užpilama litru vandens, paverdama tol, kol pusė vandens išgaruos. Atšaldyti ir gerti po pusę stiklinės kas dieną.

   Avižos naudingos ir sergant diabetu. Jos padeda pašalinti skysčių perteklių iš organizmo. Nuo patinimų taip pat geriamas avižų nuoviras – stiklinė avižų kruopų užpilama keturiomis stiklinėmis vandens, verdama 10 min., įdedama šaukštas medaus, dar pavirinama 5 min.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode