Sprogimas

Viena žymiausių pasaulio biologių: tabletė nuo senėjimo jau sukurta

 

Judith Campisi, viena iš žymiausių pasaulio biologių, pranešė apie pirmuosius jos sukurto senolitinio preparato – vadinamųjų tablečių nuo senėjimo – bandymų rezultatus. Ir sužlugdė Silicio slėnio verslininkų amžino gyvenimo planus.

„MIT Technology Review“ duotame interviu J. Campisi, Senėjimo tyrimų instituto „Novato“ (Kalifornijoje) profesorė, papasakojo apie liepą prasidėjusius senolitinio preparato klinikinius bandymus su žmonėmis ir apie tai, kad labai tikisi sėkmės ir greito tablečių nuo senėjimo panaudojimo medicinos praktikoje.

Klinikinius bandymus kartu atlieka su J. Campisi įkurta kompanija „Unity Biotechnology“.

Kaip apgauti evoliuciją?

Senolitika veikia vadinamąsias senstančias ląsteles — evoliucinį mechanizmą, saugantį organizmą nuo tokių ligų kaip vėžys. Tas pats mechanizmas skatina fiziologinį senėjimą ir su amžiumi siejamų ligų vystymąsi — visų pirma, neurodegeneracinių.

„Senstančios ląstelės nesidaugina, todėl negali sudaryti auglių“, — sako J. Campisi.

Tačiau kaupdamosios organizme senstančios ląstelės kelia kitas problemas.

J. Campisi atradimas – senstančias ląsteles naikinančių cheminių junginių sukūrimas. Tada sugrįš organizmo jaunystė ir jis liks toks iki pat mirties.

Jos nuomone, išrastasis senolitikas suteiks gydytojams geriatrams universalų ginklą kovai su senatve. Derinant su vaistais nuo konkrečių senatvinių ligų, būtų galima išspręsti aštriausią socialinę ir medicininę dabarties problemą.

„Noriu priminti, kad 80% pacientų, kuriems būtinas stacionarus gydymas ligoninėje — vyresni nei 65 metų žmonės“, — sako tyrėja.

Silicio slėnio nemirtingumo viltys bergždžios

J. Campisi pabrėžia, kad pelių ir žmonių genomas identiškas 97 proc., tačiau žmogaus gyvenimo trukmė ilgesnė už graužiko 30 kartų. Todėl net 3 proc. genomo skirtumas — praraja. Jokie sėkmingi gyvūnų amžiaus prailginimo eksperimentai žmogui gyventi ilgiau nepadės, pabrėžia biologė.

Jos nuomone, bet kokio organizmo mirtis yra užprogramuota genetiškai. Ir netgi keliais dešimtmečiais pratęsti žmonių gyvenimo trukmę, šiuolaikinio mokslo požiūriu, neįmanoma. Tiesiog todėl, kad nežinomi biologiniai gyvenimo trukmę lemiantys ir jo pabaigą „įjungiantys“ mechanizmai.

Kaip įveikti senatvę

O štai senėjimo mechanizmas žinomas. Ir jį galima išjungti, įsitikinusi Campisi.

„Daugumą žmonių, tarp jų ir mane, gąsdina ne mirtis. Baugu stebėti, pavyzdžiui, mano mamą, kurios fizinė forma, atsižvelgiant į daugiau nei 90-ies metų jos amžių, pakenčiama, — sako mokslininkė. —Tačiau ji palengva praranda savo kognityvines funkcijas ir vaikšto jau visai ne taip gerai, kaip anksčiau. Visgi dauguma jos vienmečių gali judėti tik neįgaliųjų vežimėliais“.

Ji pabrėžia, kad žmogus vis viena liks mirtingas. Tabletės nuo senėjimo maksimalios gyvenimo trukmės nepailgina, kaip daugelis tikisi. Jos „gydo“ ne mirtį, o būtent senatvę. Tiksliau, kaip tikisi tyrėja, užtikrina visų senatvinių ligų kompleksinę terapiją.

Laboratorinių pelių, kurioms buvo duoti senolitikai, vidutinė gyvenimo trukmė pailgėjo, tačiau maksimali – nepakito.

Naujoji preparatų klasė turėtų pratęsti sveiką gyvenimą, kai sulaukę 90-ies atrodys ir jausis kaip penkiasdešimtmečiai. „Manau, būtent tokia perspektyva turėtų patraukti verslo rizikos kapitalo investuotojus iš Silicio slėnio“, — sako Judith.

J. Campisi taip pat pabrėžia, kad masinis tablečių nuo senėjimo paplitimas socialinių problemų nepaaštrins. Pagyvenę žmonės, netgi sveiki ir jaunai atrodantys, vaikų susilaukti negalės, o tai reiškia, kad sveika senatvė Žemės perpildymo problemos nedidins.

Jai pritaria tarptautinė tyrėjų komanda, priėjusi prie išvados, kad daugėjant pagyvenusių žmonių, bendras žmonių skaičius mažėja. O tai naudinga ekologijai ir ekonomikai.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode