Sprogimas

Kaip maitintis sergant šlapimo pūslės uždegimu?

 

Mūsų dienomis labiausiai paplitusi šlapimo sistemos infekcinė liga – šlapimo pūslės uždegimas, arba cistitas. Išskiriama lėtinė arba ūminė šios ligos forma. Lėtinės atveju liga vystosi praktiškai be jokių matomų simptomų, kai kuriais atvejais galimi periodiški trumpalaikiai paūmėjimai. Ūmiam uždegimui išsivystyti pakanka ir 1–2 dienų.

Šlapimo organų uždegimą išduoda deginantis skausmas prieš šlapinantis, šlapinantis ir vos nusišlapinus, dažnas šlapinimasis, skausmas pilvo apačioje, skausmas nugaroje virš juosmens, kylantis dėl inkstų sutrikimo, jautrumas virš gaktikaulio, rausvas (su krauju) ar drumstas šlapimas, stiprus, nemalonus šlapimo kvapas, karščiavimas, staigus ir nesulaikomas noras šlapintis.

„Susirgus reikėtų gerti kuo daugiau vandens, kad išplautume bakterijas ir šlapimas būtų skaidrus. Taip pat tinka išgerti stiklinę spanguolių sulčių, valgyti česnakus“, - sako rūpestinga „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Kristina Vaičaitienė. Pajutus pirmuosius šlapimo pūslės uždegimo simptomus vertėtų atsisakyti gazuotų, alkoholinių gėrimų, keptų, marinuotų ir troškintų patiekalų. Maistą patariama gaminti garuose, nenaudojant jokių prieskonių.

Kaip mikroorganizmai patenka į šlapimo pūslę?

Galimi keturi variantai:

• Mikrobai į šlapimo pūslę patenka iš išorės kartu su šlapimu, t. y. iš apačios į viršų;

• Infekcija į šlapimo pūslę patenka prasidėjus inkstų uždegimui, t. y. iš viršaus į apačią;

• Infekcija patenka per kraują;

• Infekcija patenka per limfagysles.

Nuo priežasčių prie simptomų

Dėl kokių priežasčių prasideda šlapimo pūslės uždegimas? Dažniausiai šios ligos priežastimi tampa infekcija – arba lytinė, arba susijusi su patogenine flora (žarnyno lazdelės, stafilokokai, streptokokai). Šlapimo pūslės uždegimą gali išprovokuoti ir terminiai nudegimai, mechaniniai gleivinės pažeidimai, peršalimas. Cistito vystymasis priklauso nuo ligos formos.

Šlapimo pūslės uždegimo simptomai

• Deginimas, niežulys, skausmai, diskomfortas šlaplės srityje;

• Nesulaikomas dažnas šlapinimasis nedideliais šlapimo kiekiais;

• Drumstas šlapimas arba hematurija (šlapime yra kraujo);

• Nuolatinis silpnumo jausmas. Kūno temperatūra svyruoja nuo normalios iki 28 laipsnių.

Šlapimo pūslės uždegimo gydymas ir profilaktika

Kaip gydomas šlapimo pūslės uždegimas? Didžiausią įtaką gydant šlaplės uždegimą turi mityba. Sergant cistitu iš raciono reikia išbraukti aštrų maistą (pipirus, krienus, garstyčias), taip pat marinatus, sūrius patiekalus ir alkoholinius gėrimus (įskaitant ir alų). Kodėl būtina atsisakyti būtent šių produktų? Ogi dėl labai paprastos priežasties: juose yra komponentų, kurie patenka į šlapimą ir gali dirginti šlaplę, sustiprinti uždegiminius šlapimo pūslės procesus. Tokiomis sąlygomis gydyti ligos yra neįmanoma.

Jeigu liga ūmi, pacientui skiriamas lovos režimas, liepiama daug ir dažnai gerti. Per dieną jis turi suvartoti ne mažiau kaip 2 litrus šiltų gėrimų – tai gali būti arbata su pienu arba medumi, nuovirai ir antpilai su petražolių lapeliais, dirviniais asiūkliais, gysločiais, beržų pumpurais, vaisių gėrimai ir panašiai. Kai kuriais atvejais gydytojas gali rekomenduoti pilvo apačioje pridėti šildyklę, darytis sėdimąsias vonias (tokios procedūros trukmė – 10 minučių). Vandens temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei 40 laipsnių. Vis dėlto verta pabrėžti, kad tokių priemonių imtis galima tik gydytojui leidus.

Šlapimo pūslės uždegimas yra labai bjauri liga – jos gydymas trunka nuo kelių dienų iki kelių savaičių, o ji pati turi polinkį atsinaujinti. Būtent dėl šios priežasties tiek gydantis, tiek profilaktikos tikslais patartina vartoti medų ir spanguoles. Vitaminas C skatina šlapimo išsiskyrimą, suaktyvina inkstų ir šlapimo pūslės veiklą, o tai padeda greičiau iš organizmo pašalinti kenksmingas bakterijas. Vartokite produktus, kuriuose jo būtų kuo daugiau (beje, citrusiniai vaisiai – šiuo atveju ne pats geriausias pasirinkimas).

Šlapimo pūslės profilaktikos tikslais reikėtų vengti peršalimų, hipodinamijos, stresų, tuštinimosi sutrikimų. Laikykitės intymios higienos, vartokite daugiau skysčių, nepiktnaudžiaukite aštriu maistu, marinatais, rūkytais produktais, padažais, kava ir alkoholiniais gėrimais.

Profilaktiškai patartina vartoti produktus, kurių sudėtyje būtų spanguolių. Jeigu laikysitės gydytojo patarimų ir specialios dietos, galėsite nesunkiai išsigydyti šlapimo pūslės uždegimą ir išvengti jos atsinaujinimo.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode