Sprogimas

Skrandis, kasa ir kepenys – neatsiejami organai

Žmonės, kurie kreipiasi į gydytoją dėl skrandžio ar pilvo skausmų, neretai net neįsivaizduoja kiek daug sudėtingų funkcijų atlieka žmogaus virškinimo sistema. Norint suprasti, ar simptomai, kuriuos jaučia pacientas, gali būti susiję su virškinamojo trakto ligomis, reikia gerai žinoti už ką yra atsakingas kiekvienas organas, kaip kasa, kepenys bei skrandis. Būtent apie pagrindines virškinimo ligas bei jų tyrimus šiandien kalbame su „Antėja laboratorija“ šeimos gydytoja Rasa Isevičiene.

Gydytoja Rasa teigia, jog kepenys yra vienas didžiausių ir svarbiausių organų, kuris atlieka labai daug funkcijų. Kepenys yra atsakingas ir už virškinimą, kuomet yra gaminama tulžis, ir skaidomi baltymai, angliavandeniai ir riebalai. Šis organas taip pat kaupia mikroelementus, vitaminus ir išleidžia juos į kraujotaką tada, kada šios medžiagos yra reikalingos mūsų organizmui. Sekanti atliekama svarbi funkcija yra detoksikacija, kuomet yra skaidomos medžiagos, kurios mūsų organizmui yra svetimos, nereikalingos, arba nuodingos.

– Kokios yra pagrindinės kepenų pažeidimo priežastys?

– Vienas pagrindinių veiksnių, kuris pažeidžia kepenis, yra alkoholizmas bei įvairios toksinės medžiagos. Tai gali būti ir su maistu gaunami pesticidai, įvairūs cheminiai junginiai. Viena iš labai svarbių priežasčių yra hepatitai, kurie mūsų kepenis pažeidžia tyliai ir simptomus parodo tik ligai pažengus į priekį. Kai pajaučiame tam tikrus sutrikimus, dažnai jau būna per vėlu, gydymas yra sudėtingas ir pakitimai yra negrįžtami. Kita priežastis – onkologinės kepenų ligos, kurios irgi dažniausiai diagnozuojamos tik vėlesnėse stadijose, arba kaip atsitiktinis radinys.

– Kokie kraujo tyrimų rodikliai gali atskleisti kaip funkcionuoja kepenys?

– Norint žinoti ar kepenys funkcionuoja tinkamai, neužtenka atlikti tiesiog kepenų fermentų tyrimų, taip pat yra reikalingi ir krešumo rodikliai, bilirubino bei baltymų tyrimai. Kitas labai tyrimas – onkologinių vėžio žymenų tyrimai, kurie padeda atrasti onkologines ligas ankstyvose stadijose, kada gydymas dar yra veiksmingas.

– Kokius papildomus tyrimus yra tikslinga atlikti, norint išsiaiškinti apie bendrąją virškinimo sistemos būklės veikimą?

– „Kadangi virškinimo sistemoje dalyvauja ne tik kepenys, bet ir skrandis, reikia atlikti ir skrandžio tyrimus. Viena dažniausiai sutinkamų problemų yra bakterija Helicobacter pylori, kuri gali sukelti švelnų, vidutinį arba stiprų skausmą pilvo srityje, pilvo pūtimą ir tempimą, riaugėjimą bei blogą burnos kvapą. Ši bakterija kolonizuoja mūsų skrandį, todėl yra labai svarbu atlikti kraujo tyrimus ir įsitikinti, kad jos mūsų skrandyje nėra.“, - pasakoja gydytoja.

Žarnynas taip pat dalyvauja virškinime, todėl norint įsitikinti ar nėra onkologinių ir kitų ligų bei slapto kraujavimo, reikia atlikti iFOB išmatų tyrimą.

– Kaip dažnai reikia atlikti šiuos kraujo tyrimus?

– Kraujo tyrimai turėtų būti atliekami bent kartą metuose. Tačiau, priklausomai nuo žmogaus savijautos, ir nuo gretutinių jo ligų bei simptomų, kartais tyrimus reikia atlikti ir dažniau – kartą į pusmetį.

Svarbu atsiminti, kad tik žvelgdami į savo organizmą kaip į sistemų visumą, galėsime aptikti ir sėkmingai koreguoti su metais atsirandančius pakitimus.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode