Romas

Netikėtas gydytojos patarimas - ragina neatsisakyti pieno net jei netoleruojate laktozės

Pieno produktai daugeliui mūsų neatsiejami nuo pusryčių: pienu gardiname kavą, mielai juo užpilame dribsnius ar avižinę košę, neretai ryte renkamės valgyti ir varškę, jogurtą arba sūrelius. Bet ar dažnai vartoti pieno produktus sveika? Vilnietė gydytoja dietologė Žana Antonova neabejoja, kad taip. Neišbraukti pieno produktų iš savo raciono ji rekomenduoja net ir netoleruojantiems laktozės.

– Kuo mums naudingas pienas?

– Visų pirma, pienas yra visavertis baltymas. Jame yra A, D ir B grupės vitaminų. Taip pat pieno produktai, ypač pats pienas, turi gana daug kalcio ir fosforo, kurie padeda stiprinti kaulus.

Svarbu ir tai, kad piene esantį kalcį mūsų organizmas gana gerai įsisavina. Didelį kiekį kalcio turi ir kai kurie augalinės kilmės maisto produktai, bet juose yra įvairiausių kitų maisto medžiagų, dėl kurių kalcis ne taip gerai įsisavinamas.

– Kiek pieno produktų suvartoti sveika?

– Rekomenduojama, kad racione per dieną būtų iki trijų porcijų pieno produktų. Tai gali būti ne tik pienas, bet ir varškė, rauginti pieno produktai. Pastaruosius ypač gerai vartoti, nes juose yra ir gerųjų bakterijų, probiotikų, reguliuojančių virškinamojo trakto veiklą, padedančių palaikyti mūsų organizmo mikrobiotą. Tai labai svarbu pavartojus antibiotikų, kai vaistai pažeidžia mikrobiotą.

– Patikslinkite, kokio dydžio yra viena pieno porcija.

– Tai gali būti, pavyzdžiui, viena stiklinė pieno, 35 g sūrio, vienas nedidelis indelis jogurto.

– Itin daug diskusijų sukėlė Sveikatos apsaugos ministerijos noras Lietuvos mokyklose ir darželiuose įvesti pieno prievolę – t. y. kad visi vaikai iki pilnametystės privalomai kasdien gautų išgerti po stiklinę (apie 200 ml) pieno. Kaip tai vertinate jūs?

– Aš esu už tai. Yra atlikta daug tyrimų, kurie atskleidžia, kad kuo vaikas tampa vyresnis, tuo mažiau vartoja pieno – ne tiek pieno produktų, kiek paties pieno. Pieną, kuris, kaip minėjau, yra vienas pagrindinių kalcio šaltinių, vis dažniau vaikai pakeičia jokios naudos neturinčiais saldžiais gėrimais, vaisvandeniais, sultimis.

Be to, tiek paaugliai, tiek suaugusieji kalcio suvartoja nepakankamai. Dėl to ateityje didėja osteoporozės, kaulų lūžių rizika. Aišku, osteoporozei turi poveikį ne tik kalcio turintys produktai, bet jie yra labai svarbūs. Todėl manau, kad idėja skatinti vaikus įprasti išgerti po vieną stiklinę pieno per dieną, yra gera.

Bet reikėtų gerai pagalvoti, kaip tas pienas vaikams bus patiekiamas. Jeigu šaltuoju periodu jis bus patiekiamas šaltas, tai, sutikite, ne kiekvienas norėtų tokio išgerti. Patiekiant vaikams pieną reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą, taip pat galima skatinti vaikus suvartoti daugiau pieno patiekiant pieno kokteilius. Aišku, turi būti ir tam tikra edukacija, antraip vien pieno įvedimas į vaiko, kuris jo niekada negeria, racioną kažin, ar suveiks.

– Bet ne visi gali gerti pieną. Dalis žmonių juk netoleruoja laktozės.

– Taip, yra žmonių, kurie netoleruoja laktozės. Kas yra laktozė? Tai – pieno angliavandenis, pieno cukrus, kuris, kai patenka į organizmą, yra skaidomas tam tikro fermento. Bet ne visi asmenys to fermento turi pakankamai. Tokiu atveju laktozė patenka tiesiai į storąjį žarnyną ir žmogus pradeda jausti pilvo pūtimą, gali prasidėti viduriavimas, apimti silpnumas. Jeigu žmogus išgeria pieno ir per maždaug valandą pajunta šiuos simptomus, tai rodo laktozės netoleravimą.

Jeigu įtariate, kad netoleruojate laktozės, galite tiesiog dviem savaitėms iš raciono pašalinti pieno produktus ir pastebėti, ar savijauta nepagerėjo. Laktozės netoleravimas tiesiogiai nustatomas ir atlikus kraujo ar kvėpavimo tyrimus.

Įdomu tai, kad laktozės netoleravimas gali būti skirtingo lygmens. Vieniems simptomai pasireiškia vos į kavą įpylus pieno, kiti gali toleruoti tam tikrą laktozės kiekį.

Laktozės netoleravimas gali būti įgimtas, bet taip nutinka labai retai. Dažniausiai laktozės netoleravimas išsivysto ne vaikams, bet suaugusiems, nes su amžiumi vis mažėja pieno cukrų skaidančio fermento.

Vaikams laktozės netoleravimas laikinai gali pasireikšti persirgus tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, rotavirusine infekcija. Tokiu atveju rekomenduojama dviem savaitėms apriboti pieno produktų suvartojimą, o po to juos palaipsniui vėl įvesti į racioną.

Jei paaiškėjo, kad netoleruojate laktozės, tai nėra pasaulio pabaiga. Tiesiog galite rinktis pieną be laktozės. Šiandien nemažai gamintojų gamina pieną be laktozės. Jame nėra jokios chemijos, kaip dažnai galvojama. Tiesiog iš pieno pašalinamas pieno cukrus.

Mažai laktozės turi ir fermentuoti pieno produktai. Rauginimo proceso metu pieno cukrų perdirba bakterijos ir jo raugintuose pieno produktuose lieka labai mažai. Todėl netoleruojantys laktozės žmonės gali visiškai toleruoti varškę, jogurtą, sūrį ir patiekalus, pagamintus iš jų, bet negali gerti pieno.

– Pieno produktų būna įvairaus riebumo. Ar verta rinktis mažesnio riebumo pieno produktus?

– Riebalai žmogaus mityboje turi būti. Dėl to rekomenduojama rinktis vidutinio riebumo (iki 2,5 proc.) pieno produktus.

– Ar reikėtų atkreipti dėmesį į pieno produktuose esantį cukrų?

– Visada geriausia pirkti natūralų jogurtą ar kitus pieno produktus ir žiūrėti, kad juose nebūtų pridėtinio cukraus. Tačiau gali būti pieno cukraus.

– O kaip vertinate sviestą? Kartais jį rekomenduojama keisti augaliniais riebalais.

– Sviestas nėra tokia blogybė, kaip daug kur vaizduojama. Jis yra vitamino D šaltinis.

Taip, jis turi gyvūninės kilmės riebalų. Bet reikia vengti tų riebalų, kurie perdirbami, dedami į gaminius ar formuojasi maisto gaminimo metu, pavyzdžiui, kepant dideliame kiekyje aliejaus. Kaip tik tai yra tie transriebalai, kurių vartoti nereikėtų.

Technologijos.lt

Powered by BaltiCode