Sprogimas

Kas vyksta kūne netekus dantų: stuburo skausmai tik viena iš pasekmių

Žmogus yra darni visuma, todėl dantų netekimas neigiamai paveikia ne tik išvaizdą, bet ir visą organizmą, be to, pradeda nykti žandikaulis, pasikeičia veido forma ir žmogus atrodos bent dešimtmečiu senesnis, rašoma atsiųstame pranešime spaudai. Apie komplikacijas bei pažangias dantų atkūrimo galimybes kalbamės su „Irok“ klinikos gydytoju odontologu Edvinu Mileriu.

– Kaip manote, dėl kokių priežasčių žmonės delsia atkurti dantis implantais?

– Dažnai delsiama atkurti dantis dėl informacijos stokos. Paprastai, jei žmogus netenka priekinių dantų, į odontologijos kliniką atskuba nedelsiant. O netekus vieno ar keliu šoninių dantų, jų nesimato, todėl žmonės galvoja, kad gali kokybiškai gyventi ir be jų. Toks požiūris yra klaidingas, nes praradus dantis kenčia ne tik estetika, bet ir visas organizmas.

– Kokie išvaizdos pokyčiai laukia dantų netekusių pacientų?

– Praradus dantis, iš karto pradeda nykti žandikaulio kaulas, dėl to pasikeičia veido forma ir bruožai: suglemba skruostai, ties lūpomis paprastai atsiranda papildomos raukšlės ir pacientas dažnai atrodo bene 10 metų vyresnis.

Laiku atkūrus dantis implantais, išvengiama neigiamų išvaizdos bei sveikatos pokyčių ir sudėtingesnių kaulo priauginimo procedūrų. Yra nemažai atvejų, kai reikia priauginti trūkstamą kaulo kiekį, tada, kai pacientas dantis yra praradęs pakankamai seniai. Priauginus kaulą ir atkūrus dantis implantais, harmoningi veido bruožai grįžta.

– Papasakokite apie gresiančius sveikatos sutrikimus, netekus dantų.

– Visų pirma, dantų praradimas daro įtaką kramtymo funkcijai. Kiekvienas dantis turi skirtingą anatominį paviršių, kuris dalyvauja kramtyme. Netekus danties, tą funkciją perima kiti dantys, dėl to yra perkraunami. Toje vietoje, kur yra perkrova, labiau tirpsta kaulas, o gretimi dantys dėvisi.

Be abejonės, dėl nepakankamos kramtymo funkcijos kenčia ir virškinimas. Problema sudėtingėja ir ją išspręsti tampa vis kebliau. Svarbu paminėti, kad dantų praradimas daro tiesioginę įtaką apatinio smilkininio žandikaulio sąnario funkcijai: gali tapti ribotas išsižiojimas, pasireiškia traškesys ar netgi skausmas.

Nedaugelis susimąsto, kad nuo sukandimo gali priklausyti net ir stuburo problemos. Jeigu sukandimas yra nudilęs, sužemėjęs, kramtomieji veido raumenys yra per stipriai įsitempę, nuo to įsitempia ir kaklo raumenys bei stuburą prilaikantys raumenys. Ilgainiui gali atsirasti stuburo skausmas, kaklo išvaržos.

– Aptarkite dantų implantavimo galimybes. Koks implantavimo būdas yra efektyviausias?

– Anksčiau buvo populiaru kelis prarastus dantis atkurti ant tiltų, tačiau šiuolaikinė odontologija remiasi taisykle, kad būtų išsaugota kuo daugiau sveikų danties audinių. Šiomis dienomis sveikų dantų šlifavimo ir tiltų uždėjimo negalėčiau net vadinti gydymu.

Palyginkime du dantų atkūrimo metodus – tai išimamieji protezai arba implantacija. Išimama plokštelė sukelia itin daug nepatogumų, tačiau ženkliai pagerinti tokio protezo laikomumą ir funkcionalumą galima jį pritvirtinus ant dviejų implantų.

Kitas bedančių žandikaulių atkūrimo būdas, norintiems turėti nuolatinius dantis – tai prisukama konstrukcija ant keturių implantų, arba maksimaliai estetiškai ir funkcionaliai atkurti dantys ant 6-8 implantų.

Šis būdas leidžia labiau kopijuoti gamtą ir pacientui jaustis tarsi su nuosavais dantimis. Neįmanoma išskirti, kuris dantų atkūrimo būdas yra efektyviausias, nes tai priklauso nuo individualios paciento situacijos bei poreikių.

– Žiniasklaidoje mirga skambios antraštės apie tai, kad visus dantis galima atkurti per dieną. Tai tik reklaminis triukas ar realybė?

– Žinoma, yra atvejų, kai tai yra įmanoma, bet dažniausiai susiduriame su situacija, kai kaulo priauginimas yra būtinybė, kad būtų užtikrintas implanto ilgaamžiškumas. Dažnai trūksta ne tik kaulo, bet ir minkštųjų audinių. Kaulo augmentacijos metodikos yra labai ištobulintos, todėl šios operacijos tikrai nereikėtų bijoti.

Noriu pabrėžti, kad dažnai greitis yra trūkumas, o ne privalumas. Gydytojai turėtų pacientams siūlyti etiškus sprendimus ir užtikrinti ne procedūros greitį, o kokybę. Savo klinikoje gydant komplikacijas pastebime, kad paskubomis atliktos procedūros metu, implantai neretai yra įsriegti bet kur, nors kaulas jau būna per plonas.

Netinkamoje vietoje įsriegus implantą, neįmanoma kokybiškai suprotezuoti dantų. Tokių implantų netenkama praėjus vos keliems metams, todėl procedūrą tenka kartoti ir ji tampa žymiai sudėtingesnė. Paprastai komplikacijos atsiranda praėjus 2-4 metams.

Noriu atkreipti dėmesį, kad pacientai ateina ne šukuosenos pasikeisti, o susigrąžinti estetiškus ir funkcionalius dantis, vadinasi, svarbu garantuoti ilgalaikius rezultatus. Siekiant užtikrinti procedūros ilgaamžiškumą, dantų implantacija turi būti atliekama atsakingai, laikantis protokolo.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode