Sprogimas

Reguliariai atliekama burnos higiena padeda apsisaugoti nuo klastingų ligų

„Žmogus susirūpina tik tuomet, kai dantys tampa paslankūs, o tai jau pažengusi ir sunkiai gydoma ligos stadija“, – apie klasitingąjį periodontitą pasakoja Antakalnio poliklinikos burnos higienistė Asta Baronaitė. Ji ragina savo sveikata pradėti rūpintis nuo burnos higienos – nuo to priklauso, viso organizmo sveikata, rašoma pranešime spaudai.

Burnos ertmės higiena turi įtakos ne vien tik burnos ertmei, bet ir bendrai žmogaus organizmo būklei. Todėl svarbu suprasti, kad profesionali burnos higiena (atliekama specialisto) ir individuali burnos higiena (paciento kasdieninė priežiūra) yra komandinio darbo rezultatas.

Reguliariai atliekant profilaktiškas, profesionalios burnos higienos procedūras, įdedant pastangų kiekvieną dieną prižiūrint savo burnos ertmės higieną, galite išvengti burnos ertmės ligu ir ne tik jų.

Širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, priešlaikinis gimdymas ir daug kitų ligų susijusios su burnos ertmės higiena.

Liga bus ilgesnė, sunkesnė jei burnos ertmėje bus nuolatinis gingivitas (ankstyvasis dantenų uždegimas). Jei gingvitas laiku negydomas, jis gali virsti į sunkesnės formos uždegimą – periodontitą (tai dantenų ir dantį laikančiojo kaulo periodonto raisčio liga), o negydant periodontito liga progresuoja į sunkesnę formą – nyksta kaulas aplink dantį, galiausiai dantų netenkama.

Periodontitas ypač klastinga liga, nes simptomai nėra skausmingi, dažnu atveju žmogus susirūpina tik tuomet, kai dantys tampa paslankūs, o tai jau pažengusi ligos stadija, kuri sunkiai gydoma.

Visos šios burnos ertmės ligos sukelia nuolatinę organizmo kovą su uždegimu, taip sekinama imuninė sistemą, kadangi bakterijos ir jų apytakos produktai pažeidžia smulkiąsias burnos kraujagysles ir patenka į kraujotakos sistemą, toksinai gali sukelti ligas arba komplikuoti jau esančių ligų eigą, bei gydymą.

Atlikti burnos higieną du kartus per metus – privaloma

„Tai nėra tik kosmetinė procedūra, tai procedūra, kuri siekia profilaktikos pagalba išlaikyti sveiką burnos ertmę, taip galima išvengti ir dantų gydymo. Ši nuolatinė burnos ertmės priežiūra lemia gerą organizmo sveikatos būklę“, – teigia Antakalnio poliklinikos burnos higienistė A. Baronaitė.

Pacientai pradėdami bet kokį dantų gydymą ar gydant sistemines ir kitas ligas, norėdami išlaikyti implantų, protezuotų dantų ilgalaikiškumą turėtų žinoti, kad profilaktika yra svarbiausia dalis ir tik laikantis šio požiūrio ir bendraujant su burnos higienistais, kaip profilaktikos ugdytojais, gali išlaikyti savo burnos ertmės, dantų ir bendro organizmo sveikatą, sumažinti vizitus ir išlaidas, sunkiems gydymams.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode