Sprogimas

Visi vaistai nuo epilepsijos bei imunosupresantai toliau bus kompensuojami

 

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį paskelbė, kad visi vaistai nuo epilepsijos bei imunosupresantai toliau bus kompensuojami.

Anot ministerijos, tai užtikrins trečiadienį priimtas Vyriausybės sprendimas. Jis leis užtikrinti pacientams kompensuojamųjų vaistų prieinamumą, kai jie dėl savo farmacinių savybių negali būti automatiškai keičiami to paties bendrinio pavadinimo vaistais.

Tai reiškia, kad vaistai, kuriuos pakeitus kito gamintojo vaistais pacientams gali pablogėti ligos eiga arba padidėti rizika, keičiami galės būti tik gydytojo nurodymu.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, pacientai, kuriems pakeisti vaistai gali sukelti netinkamą reakciją, ir toliau galės vartoti to gamintojo vaistus, kuriuos vartojo iki šiol.

„Kalbame tik apie tuos vaistus, kurie net dėl nedidelio veikliosios medžiagos koncentracijos organizme nuokrypio gali turėti nepakankamą terapinį poveikį arba sukelti nepageidaujamas reakcijas. Šie vaistai galės būti keičiami kitais to paties bendrinio pavadinimo vaistais tik gydytojo nurodymu. Tokiems vaistams priskiriami vaistai epilepsijai gydyti, imunosupresantai“, – pranešime cituojamas A. Veryga.

Nuo 2018 metų liepos įsigaliojus didžiausios paciento priemokos reikalavimui, vaistai, kurių gamintojai nesumažina kainos iki nustatyto reikalavimo, neįtraukiami į Kompensuojamųjų vaistų kainyną.

Daliai pacientų pakeitus vaistus, šie netiko, pablogėjo jų sveikata.

„Pacientams vaistai, kurie yra mažo terapinio indekso, nes jie dėl savo farmacinių savybių, skirtingai negu kiti vaistai, ne visada gali būti automatiškai keičiami to paties bendrinio pavadinimo vaistais, tampa nekompensuojami“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Pasak jos, vadovaujantis šiuo Vyriausybės nutarimu, bus pakeistas šių konkrečių vaistų grupavimas ir nustatyta, kad tokie vaistai įrašomi į kainyną net ir tuo atveju, jei paciento priemoka už juos neatitinka didžiausios paciento priemokos reikalavimo.

Vilnius, vasario 20 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode