Sprogimas

Lietuviai sukūrė specialų maistą senoliams: įspūdingi pokyčiai – jau po 10 dienų

 

Mokslininkai sukūrė ir išbandė inovatyvų, mikromaistinėmis medžiagomis praturtintą maisto produktą, skirtą senyvo amžiaus pacientams. Gaminio veiksmingumas – įspūdingas: per 10 jo vartojimo dienų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Geriatrijos klinikos vyresnio amžiaus pacientų mitybos būklė ir sveikatos rodikliai žymiai pagerėjo.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia LSMU Medicinos akademijos Slaugos fakulteto Geriatrijos klinikos docentė, gydytoja geriatrė Gytė Damulevičienė, senyvo amžiaus žmonės Lietuvoje dažniausiai yra ligoti, ir didelę dalį jų sveikatos sutrikimų lemia mitybos nepakankamumas.

„Vyresnio amžiaus žmonės suvartoja gerokai per mažai baltymų, B grupės vitaminų, vitamino C, cinko ir seleno, patiria polinesočiųjų riebalų rūgščių stoką. Dėl nepakankamos mitybos mažėja raumenų jėga ir masė, gali sutrikti regėjimas, skonio pojūtis, sunkiau gyti žaizdos ir pragulos, gali išsivystyti osteoporozė, nusilpti imuninė sistema. Mitybos nepakankamumas bei vitamino D stoka siejama su sarkopenija, taip pat Alzheimerio liga ir kitomis demencijomis“, – pasakojo doc. G. Damulevičienė.

Tad mokslo projektu „Geras maistas: geriatriniams pacientams adaptuotų, mikronutrientais praturtintų maisto produktų sukūrimas“ siekta sukurti inovatyvius maisto produktus, kurie padėtų senyvo amžiaus žmonėms išvengti mitybos nepakankamumo sukeliamų sveikatos sutrikimų.

Toks produktas – skanus, patraukliai atrodantis, kreminės konsistencijos, praturtintas baltymais, Omega3 nesočiųjų riebalų rūgštimis, vitaminais ir mineralais maistas vyresnio amžiaus žmonėms – jau sukurtas ir išbandytas.

Kuriant naująjį gaminį, siekta, kad jo sudėtyje vyrautų nesotieji riebalai, būtų mažiau angliavandenių ir laktozės, bet daugiau – riebaluose tirpių vitaminų A ir D3, svarbiausių B grupės vitaminų, taip pat cinko, seleno, kalcio. Produktas – kreminės konsistencijos, kad galėtų valgyti ir pacientai, turintys rijimo sutrikimų, bei papildytas patrauklią spalvą, gerą skonį suteikiančiu juodųjų aronijų ekstraktu, kuriame gausu vertingų antocianinų. 

Vitaminams  ir maistingosioms mikromedžiagoms įterpti pasirinkta „įkapsuliavimo“ technologija: riebalų lašeliuose smulkiomis dalelėmis išsklaidyti vandens lašeliai, o jie išsklaidyti vandenyje – taip maistingoje emulsijoje „užrakintos“ medžiagos išsaugo savo biologinį aktyvumą. Tyrimai patvirtino, jog šios medžiagos virškinimo metu išsiskiria ir yra įsisavinamos žarnyne.

Pasak gydytojos geriatrės doc. G. Damulevičienės, naujojo produkto veiksmingumas įrodytas objektyviais klinikiniais tyrimais. 10 dienų stacionare kasdien 2 kartus per dieną po 200 ml mokslininkų pagaminto maisto porcijomis buvo maitinami vyresnio amžiaus pacientai. Nustatyti teigiami tiriamosios grupės pacientų sveikatos pokyčiai: padidėjo žasto apimtis, paspartėjo eisena, pacientų kraujyje beveik dvigubai padidėjo vitamino B12 koncentracija ir kt. Visi tiriamieji puikiai toleravo naująjį produktą.

Mokslinio tyrimo rezultatai pristatyti pieno perdirbimo įmonės specialistams, tikimasi su jais bendradarbiauti.

Geriatriniams pacientams adaptuotą, mikronutrientais praturtintą maisto produktą sukūrė bendra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų komanda. Šis projektas – vienas pirmųjų, kuriuos finansavo tarpinstitucinis mokslo fondas, pernai įkurtas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Kauno technologijos universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos energetikos instituto.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode