Parama dėkojame




Sprogimas

Būkite atsargūs: pavasarį traumų padaugėja ne tik lauke, bet ir namie

Atšilus orams gyventojai grįžta į sodus, ima tvarkyti aplinką, švarinti namus, tačiau pastangos kartais baigiasi liūdnai. Žmonės susižaloja neatsargiai elgdamiesi su įrankiais, dirbant ar ilsintis ištinka ir kitokios nelaimės.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjęs gydytojas ortopedas-traumatologas Vytautas Mikelevičius teigė, kad dažniausiai gyventojai susižeidžia naudodami kampinį šlifuoklį.

„Tai pagrindinis mūsų piliečių žalotojas, liaudyje jį vadina „bulgarke“. Šitą įrankį naudoja kaip pjūklą, užsideda medžiui pjauti skirtą diską, neišlaiko ir susižaloja pirštus, rankas“, – sakė V. Mikelevičius.

Medikas teigė, kad atšilus orams ir prasidėjus ilgiesiems savaitgaliams, užregistruojama net maždaug trečdaliu daugiau traumų. Dėl to kaltas ir alkoholis – jo padauginę žmonės griūva, įsivelia į muštynes.

Tiesa, kartais gyventojai susižaloja tiesiog namie. „Pasitaiko kritimai nuo kopėčių. Moterys pasistato kėdes ant stalų valydamos langus. Pasitaiko lūžių, žaizdų“, – kalbėjo V. Mikelevičius.

Pavasarį daugiau traumų patiria ir vaikai, kai į gatves išrieda su dviračiais, paspirtukais ar riedučiais.

Susižeidus medikas patarė ilsėtis, sužeistą galūnę pakelti, pašaldyti ir apspausti. Galima paimti daržovių ar mėsos iš šaldiklio, įdėti į maišelį, jį suvynioti į rankšluostį ir laikyti prie sutraumuotos vietos 20-30 minučių. Taip skaudamą vietą šaldyti reikia pirmas dvi paras kas kelias valandas, po to gali būti naudingi ir kompresai. Tačiau daugelis daro klaidą ir kompresais gydytis pradeda per anksti.

„Jeigu sužalota vieta yra šildoma, poveikis būna priešingas – labiau tinsta, kraujuoja ir skauda. Kompresų prisižiūrime įvairiausių, žmonės mūsų išradingi – nuo žolelių iki šlapimo“, – paaiškino medikas.

Žaizdas gydyti V. Mikelevičius patarė kiek kitaip. Pirmiausiai jas gausiai praplauti vandeniu. Tada švariai uždengti, uždėti tvarstį. Pasak mediko, neprižiūrimoje žaizdoje gali išplisti infekcija, o tada pasekmės bus labai liūdnos.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode