Sprogimas

Šlapimo nelaikymas – ne tik vyresnių moterų problema: įtakos turi ir antsvoris

 

Šlapimo nelaikymas – viena dažniausių problemų, dėl kurių vidutinio ir vyresnio amžiaus moterys kreipiasi į gydytojus. Pasak gydytojos akušerės ginekologės Linos Čiaplinskienės, šlapimo nelaikymas pasireiškia ne tik dėl natūralių organizmo procesų, bet ir dėl antsvorio.

„Šia problema moterys serga du kartus dažniau nei vyrai. Taip yra dėl anatominių organizmo savybių. Kasmet Lietuvoje vis didėja moterų skaičius, kurios kreipiasi dėl šios problemos. Deja, tikslios statistikos nėra žinoma, kiek moterų vargina ši problema, bet skaičiuojama, kad apie 300 tūkst. moterų Lietuvoje susiduria su šlapimo nelaikymo problemomis“, – sako daktarė L. Čiaplinskienė.

Pasak jos, ši problema vargina maždaug kas antrą 50-metę, vieną iš 5 ar 6 30-mečių. Vyresniame amžiuje šlapimo nelaiko apie 80 proc. moterų, o jaunoms merginoms gali pasitaikyti tik dėl tam tikrų priežasčių – gimdymų ar antsvorio.

Kalbant apie ligos priežastis, pasak gydytojos, pirmiausiai reikėtų išskirti šlapimo nelaikymo rūšis. Tuomet lengviau suprasti veikimo mechanizmus, dėl kurių atsiranda ši problema.

„Tikriausiai dažniausiai pasitaikantis šlapimo nelaikymo tipas yra įtampos šlapimo nelaikymas, kitaip tariant – šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu. Tai atsitinka dėl pakitusio dubens raumenų tonuso bei organų padėties. Šiam tipui įtakos gali turėti antsvoris, daugkartiniai gimdymai, ilgi ir sudėtingi gimdymai, sunkios darbo sąlygos“, – tikina medikė.

Daug įtakos turi ne tik gimdymai, bet ir amžiaus pakitimai. Natūraliai silpnėja raumenų tonusas, įtakos turi ir hormoniniai pokyčiai, pasakoja ji.

Susiduriantiems su šia problema išsigąsti nereikėtų – yra efektyvių gydymo būdų. „Medicininėje praktikoje pirmiausiai taikomas medikamentinis gydymas, taip pat taikomas operacinis gydymas. Jei yra galimybių, yra taikomos modernios šiuolaikinės gydymo technologijos“, – sako L. Čiaplinskienė.

Ji tikina, kad tikrai galima išvengti operacinio gydymo, pavyzdžiui, išbandant lazerio terapija, kuri yra neskausminga ir greita. Tiesa, už ją reikia mokėti patiems.

„Jei moteris jaučia šlapimo nelaikymo problemą, jos kreipiasi pas gydytoją. Jis jas apžiūri, atlieka tyrimus ir rekomenduoja, kokį gydymo būdą galima taikyti“, – sako gydytoja.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode