Parama dėkojame




Sprogimas

Vakuuminių taurių terapija – tarsi kreivų veidrodžių karalystė: pacientai tiki, medikai santūrūs, mokslas neigia

 

Pamenu, kai rausdamasis močiutės spintoje radau keistų vakuuminių taurelių. Dar būdamas vaikas pagalvojau, kam jos skirtos, nes nebuvo panašu, kad iš jų būtų geriama. Pasirodo, vakuuminių taurių terapija padėdavo močiutei nuo nugaros skausmų. Bent jau taip ji sakydavo…

Teigiama, kad vakuuminių taurių terapija pradėta taikyti Kinijoje prieš tūkstančius metų, tačiau šiandien mokslininkai vis dar stokoja įrodymų, kad tokia terapija turi realios naudos. Kodėl ją naudoja garsiausi sportininkai? Ar vakuuminių taurių ir magnetų kombinacija iš tikro gali padėti ne tik aktyviai sportuojantiems, bet ir sergantiems žmonėms?

Tik rinkodaros terminai

Garsus Johno Hopkinso universiteto biomedicinos profesorius Stevenas Salzbergas savo tinklaraštyje paskelbė, kad vis dar stebisi žmonėmis, kurie tiki vakuuminių taurių terapija. Pasak jo, alternatyvi medicina, tradicinė kinų medicina ir kiti skambūs terminai yra tik rinkodaros triukai, kurie apgauna žmones.

Dar daugiau, jo nuomone, per dažnai ir netinkamai taikoma vakuuminių taurelių terapija gali ir pakenkti. Profesorių stebina ir tai, kad tokia terapija naudojasi ir garsiausi pasaulio sportininkai, o taurelių populiarumas vėl auga.

„Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad tokia terapija gali padėti žmogaus kūnui. Tiesa, nėra ir kompetentingų tyrimų, kurie parodytų, kad tai kenksminga. Būtent todėl vakuuminių taurelių terapija yra blogo mokslo pavyzdys, nes ir protingi žmonės pateikia vienintelį argumentą – tai man padėjo“, – rašė garsus profesorius.

Mokslininko teigimu, sveikatos būklės pagerėjimą gali lemti daugybė veiksnių, be to, sveikatos būklė nėra pastovi ir statiška, o nuolatos kinta. „Saugokite savo odą ir taupykite pinigus“, – nedvejodamas pataria jis.

Mikrotrauma gydo makrotraumą, o gal placebas?

„Žalgirio“ krepšinio klubo žaidėjas Marius Grigonis pripažino, kad tokią terapiją naudoja ir ji jam padeda geriau pasijusti po didelio fizinio krūvio: „Jei kalbėtume rimtai, tai, bent jau man, padeda, ypač kaklo srityje, atleidžia raumenį, mažina įtampą. Taurelės suaktyvina kraujotaką, todėl man sumažina raumenų skausmus.“

Sporto medicinos gydytojas Kęstutis Linkus LRT.lt teigė, kad šį metodą žino, tačiau netaiko labai dažnai. „Jis yra kontroversiškas medicinos pasaulyje. Kai kas teigia, kad poveikio nėra ir tik žalojamos smulkiosios kraujagyslės. Sporto medicinoje jis naudojamas siekiant suaktyvinti gijimo procesus traumuotoje vietoje. Laikomasi minties, kad mikrotrauma padeda gydyti makrotraumą. Tiesa, visur galioja indikacijos ir kontraindikacijos“, – aiškino jis.

Dar vienas sporto medicinos specialistas Gediminas Tankevičius aiškino, kad dažniausiai ši terapija sporto medicinoje naudojama kaip nuskausminamoji priemonė. „Įrodymai ir nuomonės yra kontroversiškos, bet kažkokių žalingų efektų ji (terapija) neduoda. Šis metodas padeda ir kaip audinių atsigavimo, aktyvavimo priemonė, ir kaip placebas“, – teigė jis.

Informacija iš nepatikimų šaltinių

Lietuvos sporto universiteto Taikomosios biologijos ir reabilitacijos katedros docentė dr. Vilma Juodžbalienė LRT.lt teigė, kad vakuumines taureles naudoja Lietuvos sportininkai ir su jais dirbantys sveikatinimo specialistai.

„Prekybininkai, gydytojai praktikai, šio gydymo metodo šalininkai teigia, kad taurės kaip ir vakuumo terapija gerina periferinę kraujotaką, pagerina odos, raumenų mitybą, šalina stazinius reiškinius audiniuose, skatina toksinių ir medžiagų apykaitos produktų pasišalinimą per odą. Vakuumo pagalba į odą iš gilesnių audinių atiteka daugiau kraujo ir limfos. Teigiama, tačiau abejotina, kad taurių uždėjimo vietoje priplūsta daugiau kraujo, per kraujagyslių sieneles išeina biologiškai aktyvios medžiagos, kaip, pvz., histaminas, prostaglandinai, neuromediatoriai, hormonai ir kt. Šioms medžiagoms pasišalinus, žmogaus organizme prasideda energingas atsinaujinimas, mobilizuojami vidiniai organizmo rezervai, suaktyvėja iki tol snūduriavusios sistemos. Žinoma, tokie garsūs teiginiai dažnai stokoja mokslinio pagrindimo“, – LRT.lt sakė docentė.

Be to, ji akcentavo, kad daugelis mokslinių straipsnių, kuriuose nagrinėjamas terapinis taurių poveikis, yra žemo patikimumo lygmens. Anot docentės, daugelis naudoja gydymą taurėmis, kad sumažintų skausmą sergant osteochondroze, artritu, radikulitu. Tiesa, tai, kad taurių taikymas sumažina skausmą, yra diskutuotina, trūksta gilesnės analizės.

„Dažnai išsakomas subjektyvus teigiamas požiūris į taures. Žmonės teigia, kad taurių naudojimas mažina odos problemas (pavyzdžiui, celiulitą), padeda esant pervargimui. Yra teigiama, kad taikant tokią terapiją mažėja sistolinis kraujospūdis maždaug 25 mm Hg stulpelio, suretėja pulsas, vyksta kraujo rodiklių pokyčiai (apie 15 procentų sumažėja leukocitų, o padaugėja limfocitų). Ar tokie pokyčiai globalūs, ar lokalūs, kaip ilgai išlieka, yra neaišku“, – LRT.lt aiškino specialistė.

Panaudojus daugybę kartų, gali pakenkti

Mokslininkė aiškina, kad naudojant vakuumines taures pastebimas kraujosruvų susidarymas tose vietose, kur dedamos taurės. Kraujosruva susidaro plyšus kapiliarų sienelėms.

„Teigiama, kad toks vienkartinis poveikis reikšmingų pasekmių neturi, tačiau daugkartinis naudojimas, ypač tose pačiose vietose, yra žalingas. Todėl patartina vengti kraštutinumų ir nerekomenduojama naudoti pernelyg intensyvaus vakuumo“, – dėstė docentė.

Nors dažnai taurių terapija yra priskiriama kinų medicinai, tačiau naujausios sisteminės apžvalgos ir metaanalizės, atliktos pačių kinų mokslininkų, teigia, kad tai tėra labai silpni įrodymai, pagrindžiantys taurių veiksmingumą mažinant skausmą.

Manoma, kad be mechaninio poveikio minkštiesiems audiniams, vakuuminės taurės turi ir antioksidacinį poveikį, nes aktyvuoja HO-1 (Heme oksigenazės) sistemą, kuri pasižymi priešuždegiminiu ir neuromoduliaciniu poveikiu.

Docentės teigimu, moksliniuose šaltiniuose yra nagrinėjamas taurių poveikis profesionaliems ir mėgėjams atletams. Taikant taures nuo 1 iki 20 kartų, kartu su kitomis priemonėmis arba atskirai, pastebėta, kad mažėja futbolininkų, rankininkų, plaukikų, gimnastų, bėgikų juntamas skausmas, gerėja atsigavimas, didėja judesio amplitudė, mažėja kreatinkinazės koncentracija.

Kreatinkinazė (CK) – baltymas, randamas skeleto raumenyse, širdies raumenyje ir smegenyse. Kreatinkinazė dažniausiai nustatoma vertinant raumeninio audinio patologiją. Tyrimas atliekamas įtariant miokardo infarktą, rekomenduojamas esant nuolatiniams raumenų skausmams bei širdies nepakankamumui.

„Kol kas trūksta mokslinių tyrimų, giliai pagrindžiančių vakuuminių taurių naudojimą ir naudojimo dažnį bei trukmę, tačiau nėra ir griežtų tyrimų išvadų, kuriose būtų pasisakoma prieš šio metodo taikymą“, – pridūrė mokslininkė.

Magnetas veikia judančias daleles

Visame pasaulyje populiarėja ir magnetoterapija, o kartais magnetai montuojami ir į taureles.

Magnetoterapija – tai metodas, pagal kurį organizmas veikiamas nuolatiniu arba kintamuoju žemo dažnio magnetiniu lauku. Fizinė magnetinio lauko poveikio žmogaus organizmui esmė yra tai, kad šis laukas veikia kūne judančias daleles, turinčias elektros krūvį, ir taip daro įtaką fiziniams, cheminiams ir biologiniams procesams.

Biologinio magnetinio lauko poveikio pagrindu laikomas kraujotakos bei limfos apytakos elektromagnetinių savybių stimuliavimas. Pagal magnetinės indukcijos dėsnį šiose terpėse, kaip judriuose laidininkuose, susidaro silpnos srovės, keičiančios apykaitos procesus.

Magnetoterapija gali būti taikoma esant galvos, nugaros skausmams, sergant migrena, artritu, reumatu, astma, prostatitu, sutrikus kraujotakai, esant nuolatinio nuovargio sindromui, sergant depresija, sutrikus tulžies pūslės, blužnies ar kasos veiklai, gydant kaulų lūžius, žaizdas, sumušimus, esant stipriems menstruacijų skausmams.

Magnetinis laukas slopina lėtinį skausmą, skatina kraujotaką, plečia kraujagysles, veikia kraujo krešėjimo sistemą. Gydymui naudojant magnetinius laukus slopinamas pabrinkimas, uždegimas, peršėjimas, skausmas ir alergija.

Be to, magnetinis laukas daro teigiamą įtaką širdies funkcijoms: sumažėja miokardo deguonies poreikis, pagerėja vainikinė kraujo apytaka.

Pasak mokslininkės, gydant raiščių patempimus, kaulų lūžius, nudegimus ir pjūvius (žaizdas), magnetoterapija skatina ne tik audinių atsinaujinimą, bet ir greitą (dukart ir dar greitesnį) žaizdų gijimą, po jo lieka mažiau randų (geras kosmetinis efektas).

„Kasmet magnetoterapija medicinoje vis labiau pripažįstama. Viena vertus, tai susiję su nedideliu kontraindikacijų skaičiumi, procedūros saugumu bei paprastumu, kita vertus, ji taikytina nuo itin daug negalavimų“, – aiškino mokslininkė.

Tradicinė medicina ignoruoja?

Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė teigia, kad pediatrai ir vaikų reabilitologai vakuuminių taurelių terapijos su vaikais jau daugelį metų nenaudoja, todėl šios procedūros veiksmingumo komentuoti nenori. Šią terapiją taiko sporto medikai.

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos instituto dėstytojas dr. Almantas Bagdonavičius LRT.lt teigė, kad šiuo metu daugybė gerų medicininių praktikų yra nenaudojamos tradicinėse gydymo įstaigose, o geriausiai terapiją, metodą ar vaistą patikrina laikas.

Paklaustas apie galimą šalutinį poveikį ir mokslinių įrodymų stoką, jis tikino, kad ir dabar visuomenės vartojami vaistai, pavyzdžiui, nuskausminamieji, vartojami per dažnai ir be reikalo, gali sukelti problemų.

Specialistai aiškino, kad taurelių terapija gali būti naudinga ne tik sportininkams: „Aš manau, kad tokia terapija gali būti naudinga padėti atsigauti, malšinti skausmą. Taurių terapija aktyvina kraujotaką, gerina medžiagų apykaitą, nes sudaro vakuumą į išorę, todėl ištraukia daug limfos, kraujo su toksinėmis medžiagomis. Iš poodžio jos lengvai gali pasišalinti. Tai gerai ir bronchito atveju. Virusai ir bakterijos nuo gyvybiškai svarbių organų gali pasitraukti į kūno paviršių. Be to, audiniai geriau atsistato po krūvių. Mano nuomone, tai geras dalykas.“

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode