Sprogimas

Emocinė higiena – lyg dantų valymas: ką svarbu žinoti

„Emocinė higiena – kasdienis dėmesys mūsų emocinei būsenai, kaip dantų valymas“, – sako Krizių įveikimo centro savanorė, psichoterapeutė Jūratė Baltrūnienė. Jos kolegė Simona Glodenienė priduria, kad norint palaikyti gerą emocinę būklę, labai svarbus yra dėmesys ir pagarba mūsų jausmams.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjusios specialistės priminė, kad emocijų negalima slopinti, jas būtina tinkamai išreikšti.

Pasak S. Glodenienės, į savo emocijas reikia pirmiausiai atkreipti dėmesį, o tada – pripažinti.

„Jeigu jaučiame pyktį, tai yra signalas, kad kažkas šioje situacijoje man netinka. Tada reikia galvoti, kaip šią situaciją pakeisti ir išspręsti“, – patarė specialistė ir priminė, kad kasdien reikia mokėti ne tik tinkamai atlikti savo pareigas, bet ir atsipalaiduoti.

„Labai svarbu turėti mėgstamą veiklą, dieną turi užimti ne tik tai, ką reikia padaryti, ne tik įsipareigojimai“, – sakė S. Glodenienė.

Pailsėti ir atsipalaiduoti nemokantys žmonės su sunkumais susiduria tada, kai ištinka kokie nors sunkumai. Tai, kad žmogui sunku pakelti sunkumus, rodo, jog jo emocinė būklė, kitaip tariant, higiena yra prasta.

„Žmogus turi išmokti atsipalaiduoti, kad kažkur kitur protas nukeliautų. O būdų atsipalaiduoti dabar yra labai daug ir įvairių – terapijos, meditacijos, užsiėmimai – tereikia išsirinkti“, – teigia J. Baltrūnienė.

Norintiems išmokti labiau atsipalaiduoti, specialistės patarė pradėti nuo labai mažų dalykų. Pavyzdžiui, sąmoningai prisiminti smagias akimirkas ar įsivaizduoti vietą, kurioje gerai jaučiatės.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode