Parama dėkojame




Sprogimas

Plintanti sveiko gyvenimo manija: kaip atpažinti ir nepasiduoti

Noras įkyriai sveikai gyventi ir maitintis atsiranda iš informacijos pertekliaus, sako LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjusi psichologė Daiva Balčiūnienė ir paaiškina, kad tokio noro šaknys kur kas gilesnės nei tik rūpinimasis savo sveikata.

„Gilesnės šaknys – kažką norime kontroliuoti – savo gyvenimą, sveikatą. Atsiranda baimė ar net kaltė kažką ne taip suvalgyti, net atsiranda viršenybės jausmas – jei maitinuosi sveikai, esu geresnė nei kiti, mano savivertė kyla“, – apie psichologines perdėto noro maitintis sveikai priežastis kalba D. Balčiūnienė.

Tiesa, ji priduria, kad noras sveikai maitintis – geras dalykas, bet tai neturi peraugti į ortoreksiją, kuri gali lengvai nuslysti ir į kitus valgymo sutrikimus.

Paklausta, kaip atpažinti ortoreksiją, specialistė teigė, kad tai dažniausiai pastebi ne pats žmogus, o aplinkiniai. Tam, kurį kamuoja sveikos gyvensenos manija, atrodys, kad jis viską daro teisingai, o aplinkiniai – neteisūs.

Tačiau yra ir tam tikri signalai, kuriuos pastebėti galima ir patiems. D. Balčiūnienė sakė, kad visada atkreipti dėmesį reikia į jaučiamą nerimą, paanalizuoti, iš kur jis kyla.

Vienas iš ortoreksijos požymių – kaltės ar nerimo jausmas suvalgius „netinkamo“ maisto arba viršenybės jausmas valgant „sveikai“.

Suklusti reikėtų ir tiems, kurie „prastai“ pasimaitinę save baudžia ar ieško būdų išpirkti maistą – sportuoja, laikosi dietos.

Norint įveikti tokią maniją, pasak D. Balčiūnienės, reikia išmokti atsipalaiduoti, atsižvelgti į savo savijautą, kritiškai mąstyti, nes ne visa viešai skelbiama informacija, kurios dabar yra labai daug, yra teisinga.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode