Sprogimas

Neurochirurgas: gama peilis yra pagalbinė, o ne pagrindinė gydymo priemonė

Gama peiliu operuojantiems Kauno klinikų medikams besidžiaugiant rezultatais, Vilniaus Santaros klinikų neurochirurgas teigia, kad šis prietaisas turėtų būti tik pagalbinė priemonė, didžiausią dėmesį skiriant neurochirurgų kvalifikacijai gerinti.

„Ši procedūra turi savo indikacijas, bet ją dabar pristato, kad ji pakeičia normalią neurochirurgiją, nors toli gražu taip nėra“, – BNS sakė Santaros klinikų neurochirurgas Ugnius Kšanas.

Pasak jo, dalis diagnozių, kurios pristatomos kaip gydomos gama peiliu, turėtų būti gydomos chirurginiu būdu, sudėtingais atvejais ieškant operaciją atlikti galinčio specialisto, o ne pasikliaunant gama peiliu.

„Reikėtų tą žmogų operuoti. Taip, sudėtinga, ne kiekvienas gali, bet yra žmogus, kuris gali – ar Lietuvoje, ar net ne Lietuvoje. Bet ne, kadangi jis pradedamas gydyti gama peiliu, toliau navikas auga, tada galbūt dar kartojama, toliau jis auga, tada išoperuoti dar sunkiau. Tokių žmonių yra daug. Aišku, chirurgija irgi sudėtinga, bet investuokite į tai. Nes kartais chirurgija yra vienas ir išgydantis veiksnys, jeigu ji padaryta kvalifikuotai“, – kalbėjo neurochirurgas.

Pasak U. Kšano, pristatant šią technologiją manipuliuojama kalbant apie diagnozes, kai operuoti esą neįmanoma ar akcentuojant galimas komplikacijas.

„Labai dažnais atvejais yra operabilu, tik ne tose rankose“, – sakė jis.

Neurochirurgas akcentavo, kad valstybė verčiau turėtų skirti lėšų chirurgų kvalifikacijai kelti.

„Chirurgų kvalifikacija tik blogės, jeigu nebus skiriama visiškai pinigų edukacijai. Jauni žmonės neturi pinigų, už ką išvažiuoti į užsienį, nes mokytis galima tik užsienyje“, – pabrėžė U. Kšanas.

Jis priminė, kad gama peilio technologija nėra nauja – jai daugiau kaip 50 metų, tiesa, iš techninės pusės ji per šį laiką patobulėjo.

„Kai mes stengiamės pagydyti ir išoperuoti pacientą, reikia mokytis sudėtingus dalykus operuoti, dabar tai pakeičia aparatas? Tai seniai galima buvo visur aparatų pristatyti ir nereikėtų jokių chirurgų“, – kalbėjo neurochirurgas.

Jis stebėjosi, kad pristatant šią technologiją kalbama apie tokių diagnozių kaip kavernomų, kraniofaringiomų, hipofizės adenomų gydymą. U. Kšano teigimu, gama peilis yra tinkama priemonė tiems atvejams, kai galvos smegenyse susiformuoja daug smulkių metastazių, jis taip pat pritaria, kad jį iš dalies galima naudoti kitais sudėtingais atvejais.

Gama peilis – radiochirurgijos gydymo metodas, skirtas onkologinėms, neurologinėms ligoms gydyti galvoje, taip pat kai kuriems psichiatriniams susirgimams, kai kurioms epilepsijos formoms ir kitoms ligoms gydyti.

Kauno klinikose birželį atidarytas gama peilis kainavo 7,4 mln. eurų. Juo nuo atidarymo išoperuota per 170 pacientų.

Šį metodą taikantys medikai kaip jo privalumus akcentuoja tai, jog operacijos atliekamos be pjūvių, yra neskausmingos, pacientas jau kitą dieną būna darbingas. 

Autorius: Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, gruodžio 11 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode