Sprogimas

Nuo sausio vidurio Lietuvoje fiksuojama aukšta alergijos žiedadulkėms rizika

Nuo sausio vidurio Lietuvoje fiksuojama aukšta alergijos žiedadulkėms rizika, antradienį perspėjo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

„Tokios aplinkybės yra susidariusios pirmą kartą per visą Lietuvoje vykdytų žiedadulkių koncentracijos aplinkos ore stebėjimų laikotarpį“, – teigiama pranešime.

Pasak centro, Šiaulių universiteto aerobiologai nustatė, kad Lietuvoje jau beveik baigiasi lazdynų žydėjimas, o atokaitoje augantys alksniai jau barsto žiedadulkes. Bendrą žiedadulkių krūvį didina su tolimosiomis pernašomis iš Austrijos, Vokietijos, Lenkijos atnešamų alksnio žiedadulkių pliūpsniai.

„Oru plintančios žiedadulkės yra svarbus išorinis aeroalergenas, jautriems asmenims sukeliantis alerginio rinito požymius. Alergeninių žiedadulkių kiekis ore saulėtomis dienomis yra didelis. Informuojame, kad vaikai ir beržinių augalų žiedadulkėms jautrūs žmonės gali patirti sveikatos sutrikimų, todėl jie turi imtis apsaugos nuo žiedadulkių priemonių“, – rašo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

Žiedadulkėms jautrūs asmenys turėtų vengti su jomis kontakto, vėdinti patalpas anksti ryte, trumpiau būti lauke, grįžę iš lauko iš karto persirengti, nusiprausti veidą ir visą kūną.

Vilnius, sausio 28 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode