Sprogimas

Pusė naujų viruso atvejų susiję su židiniais gydymo ar slaugos įstaigose

Septyni iš 15 naujų koronaviruso atvejų yra susiję su židiniais gydymo ar slaugos įstaigose, antradienį BNS informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Trys atvejai susiję su židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – susirgo Vilniaus viešojo transporto, „McDonald's“ restorano bei J. Bosko gimnazijos darbuotojai.

„Visi šie atvejai, pirminiais duomenimis, yra arba užsikrėtusio personalo, arba užsikrėtusių pacientų artimieji“, – BNS antradienį komentavo NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Koronavirusu užsikrėtė ir šios ligoninės darbuotojas, tačiau, anot NVSC atstovės, jis dirbo kitame padalinyje ir su židiniu nėra susijęs.

„Ši ligoninė veikia per du padalinius skirtingose Antakalnio vietose. Viename iš jų gydomi ir koronavirusu sergantys asmenys. Ir būtent šitame padalinyje taip pat nustatytas darbuotojo užsikrėtimas“, – kalbėjo ji.

Trys atvejai, pasak NVSC, susiję su židiniu Antavilių pensionate – susirgo dvi slaugytojo padėjėjos bei darbuotojo artimas asmuo.

Taip pat ši infekcinė liga nustatyta Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės pagalbinio personalo darbuotojui.

„Manome, kad šis atvejis gali būti susijęs su reabilitacijos centru „Pušyno kelias“, nes susirgęs žmogus vieną dieną dirbo ir ten“, – sakė G. Megelinskienė.

Koronavirusas nustatytas ir darbuotojui Santaros klinikose – skyriuje, kuriame gydomi COVID-19 pacientai, bei Laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

„Dėl atvejo Laisvės atėmimo vietų ligoninėje situacija dar tikslinama, konkrečius duomenis galėsime pateikti vėliau“, – teigė NVSC atstovė.

Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas BNS patikslino, jog koronavirusas nustatytas ne Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, o Vilniaus pataisos namuose. Infekcine liga užsikrėtė darbuotojas, tačiau jis – ne pareigūnas.

„Kontakto su nuteistaisiais šis žmogus nei pagal pareigybę turi, nei turėjo galimybę kontaktuoti su jais“, – kalbėjo jis.

Anot V. Kulikausko, infekcinė liga nustatyta atliekant profilaktinį testavimą, asmuo ligos simptomų nejautė.
 
Dviejų darbuotojų, turėjusių kontaktą su šiuo sergančiuoju, gauti tyrimų rezultatai yra neigiami, tačiau jie prevenciškai yra saviizoliacijoje.

Į vakar dienos statistiką įtraukti ir du koronavirusu užsikrėtę prekybos tinklo „Rimi“ darbuotojai. Šiuo metu iš viso įmonėje jau registruoti keturi susirgimo atvejai.

Pasak NVSC, dėl dar trijų naujų koronaviruso atvejų informacija yra tikslinama.

Patvirtintas 60 mirties atvejis

Šešiasdešimtas mirties nuo koronaviruso atvejis, anot G. Megelinskienės, susijęs su Vilniaus miesto klinikine ligonine.

„Tai Santaros klinikose gydytas žmogus. Jis priklausė rizikos grupei, apie jo mirtį informavome pirmadienį, kalbėdami apie septynis mirusius ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydytus pacientus“, – sakė NVSC atstovė.

„Dar du šiandien spaudos konferencijoje minėti mirę šios ligoninės pacientai, kurie sirgo koronavirusu, bet jų mirties priežastis yra kita, bus įtraukti į rytojaus oficialią statistiką“, – pridūrė ji.

Iš viso Lietuvoje, antradienio duomenimis, patvirtinti 1562 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Infekcine liga tebeserga 471 žmogus, pasveiko – 1025.

Naujausiais duomenimis, nuo koronaviruso mirė 60 žmonių, aštuoni koronavirusu užsikrėtę asmenys mirė dėl kitų priežasčių.

Autorius Augustas Stankevičius

Vilnius, gegužės 19 d. (BNS).

Budas.lt archyvo nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode