Sprogimas

Siekiama naujos slaugos namuose kokybės

Siekiant sustiprinti specialistų žinias, kvalifikaciją ir gebėjimus teikti slaugos paslaugas namuose, numatyta vykdyti jas teikiančių specialistų bei už jų organizavimą atsakingų savivaldos atstovų mokymus. Taip siekiama gerinti šių paslaugų kokybę, ką daryti būtina, įvertinus šalies demografinius rodiklius. Tam iš Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų skirta per 1 mln. eurų.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, slauga tikrai yra ta sritis, kurią reikia stiprinti. Šis projektas – dalis naujosios slaugos namuose koncepcijos, kuria siekiama šias paslaugas Lietuvoje pakelti į naują lygį.

„Turime padėti pažeidžiamiems žmonėms ir jų artimiesiems, dažnai pasiaukojantiems ir skiriantiems savo laiką ir dėmesį artimiesiems, kurie patys susitvarkyti tiesiog negali. Siekiame kokybiškos šių paslaugų plėtros regionuose. Šis projektas, kuris į vieną vietą suburs ir už sveikatos priežiūrą, ir už socialines paslaugas, ir už jų organizavimą atsakingus žmones leis užtikrinti, kad tai, kas sudėliota teisės aktuose virstų gera praktika realybėje. Kitaip tariant – kad situacija iš tiesų keistųsi, tokių paslaugų prieinamumas augtų ir galėtume kalbėti apie naują slaugos namuose lygį“, – sako ministras A. Veryga.

Planuojama, kad slaugą namuose teikiantys specialistai, taip pat atsakingi savivaldybių darbuotojai bus mokomi, kaip efektyviai regionuose organizuoti slaugos paslaugas teikiančių tarnybų veiklą, kaip vykdyti tarpinstitucinį bendradarbiavimą tarp sveikatos apsaugos ir socialinės priežiūros įstaigų, kaip užtikrinti nenutrūkstamą pirminės sveikatos priežiūros grandinę pacientui.

Kartu numatyta parengti ir interaktyvią mokomąją medžiagą, informacinius / mokomuosius filmukus apie slaugos namuose teikimą. Taip būtų didinamas visuomenės informuotumas, žinios šioje srityje, kurias žmonės galėtų pritaikyti praktikoje.

Šiuo metu vykdomos projekto planavimo procedūros, tad dėl konkrečių mokymų temų, jų organizavimo proceso ir kitų aspektų bus apsispręsta vėliau. Apie tai SAM informuos atskirai.

Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, visuomenė sensta. Statistikos departamento duomenimis, 2020 m. pradžioje šalyje gyveno 555,9 tūkst. 65 metų ir vyresnių žmonių.

Vadovaujantis Eurostato prognozėmis, 2014 – 2049 m. Lietuvoje visuomenė toliau sens. Tikėtina, kad 2050 m. pradžioje Lietuvoje 28,5 proc. gyventojų bus 65 ir vyresni. Dėl sveikatos sutrikimų sumažėję savirūpos gebėjimai šios amžiaus grupės žmonėms sukelia didesnį kompleksinių – socialinių ir sveikatos priežiūros – paslaugų poreikį.

SAM Spaudos tarnyba

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode