Sprogimas

NTAKD įspėja: nelegalioje rinkoje platinami padirbti ir gyvybei pavojingi raminamieji vaistai

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) informuoja, kad Jungtinėje Karalystėje nelegaliai platinami padirbti raminamieji vaistai, sukeliantys sunkius apsinuodijimus, priklausomybę ir gali būti pavojingi gyvybei. Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad psichotropinius vaistinius preparatus rekomenduojama įsigyti tik autorizuotose vaistinėse.

Diazepamas, temazepamas ir alprazolamas yra pagrindinės raminamųjų vaistų, skirtų mažinti nerimo ar panikos sutrikimus, veikliosios medžiagos.

Atliktų toksikologinių tyrimų duomenimis, Jungtinės Karalystės nelegalioji rinkoje padirbtų diazepamo, temazepamo ir alprazolamo tablečių sudėtyje rasta pavojingų sveikatai nelegalių benzodiazepinų ir jų analogų ar kitų pavojingų medžiagų, neskirtų naudoti medicinoje. Tablečių sudėtyje rastos pavojingos sveikatai medžiagos, kurių perdozavimas gali sukelti grėsmę gyvybei ar ūmų apsinuodijimą,  ypač vartojant kartu su alkoholiu ar narkotikais. 

Benzodiazepinų klastotės dažniausiai yra dažančios mėlynos spalvos. Viena tabletės pusė žymima – „DAN 5620“, kita tabletės pusė – „10“, taip pat „T-20“, „TEM 20“, „Bensedin“, „MSJ“. 
Padirbtos tabletės dažniausiai buvo supakuojamos įprastose plastmasinėse vaistų plokštelėse ar vaistų buteliukuose, imituojant vaistinius preparatus.

Ant pakuočių buvo nurodyta klaidinanti informacija, kad tabletėse yra tam tikra diazepamo, geriau žinomo kaip „Valium“ arba alprazolamo – parduodamo kaip „Xanax“ dozė. Tačiau atlikus toksikologinius tyrimus šių medžiagų nerasta nė vienoje parduodamoje padirbtoje raminamųjų tabletėje. 

Esant įtarimui, jog asmuo svaiginasi narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, būtina jį nukreipti į sveikatos priežiūros įstaigas. Pilnas visų sveikatos priežiūros įstaigų sąrašas – 
čia.

Daugiau informacijos: www.ntakd.lrv.lt

NTAKD ir SAM Spaudos tarnybos inf.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode