RETRO

SAM įspėja: įvykus branduolinei avarijai reikėtų vartoti tik kalio jodido tabletes

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pastebi, kad viešojoje erdvėje, ypač socialiniuose tinkluose, plinta klaidinanti informacija – neva branduolinės avarijos atveju apsisaugoti nuo žalingo radiacijos poveikio padeda spiritinis jodo tirpalas ar savo sudėtyje jodo turintys maisto papildai. Ministerija įspėja – įvykus branduolinei avarijai, apsaugoti skydliaukę galėtų tik stabilusis jodas – kalio jodido tabletės, todėl ragina gyventojus atkreipti dėmesį į įsigyjamus vaistinius preparatus.

Lietuva yra įsigijusi 4 milijonus kalio jodido tablečių, skirtų skydliaukei apsaugoti nuo radioaktyvaus jodo, kuris išsiskirtų į aplinką įvykus branduolinei avarijai kaimyninėje Astravo atominėje elektrinėje. Branduolinės avarijos atveju suvartotas kalio jodidas gyventojams sumažintų skydliaukės vėžio išsivystymo riziką. 

Pažymėtina, kad kalio jodido tabletės yra vaistinis preparatas, skirtas skydliaukės vėžio profilaktikai, todėl gali būti vartojamos tik įvykus netoliese branduolinei avarijai po atskiro SAM arba Vyriausybės kreipimosi.

Kodėl negali būti vartojami kiti jodo sudėtyje turintys preparatai:

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį į visuomenėje sklandančius mitus apie tariamą spiritinio jodo tirpalo ar jodo turinčių maisto papildų tariamą naudą įvykus branduolinei avarijai.

Pažymėtina, kad spiritinis jodo tirpalas yra naudojamas žaizdoms dezinfekuoti ir yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos. Jo veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas, kuris yra stipriai oksiduojančiai ir toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminius audinių nudegimus ir apsinuodijimą. Todėl jo vartoti, jei įvyktų branduolinė avarija, negalima.

Dar vienas sklandantis mitas – apie neva teigiamą maisto papildų, savo sudėtyje turinčių jodo,  poveikį juos pavartojus iškart po branduolinės nelaimės. Specialistai pabrėžia, kad tokių maisto papildų sudėtyje esantis jodo kiekis yra labai mažas, nėra aišku, kokių junginių pavidalu maisto papilduose esantis jodas yra, todėl nėra aiškus ir šiuose papilduose esančio jodo poveikis, pasiskirstymas organizme, nėra ir negali būti įrodytas poveikis blokuojant skydliaukę nuo radioaktyvaus jodo pasisavinimo branduolinės avarijos metu. Todėl jų vartoti siekiant apsaugoti skydliaukę branduolinės nelaimės metu taip pat negalima.  

SAM Spaudos tarnyba

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode