RETRO

Pradedamas pilotinis skubiosios telemedicinos projektas

Siekiant modernizuoti ligoninių skubiosios medicinos pagalbos skyrių darbą Lietuva planuoja įsidiegti užsienyje populiarias skubiosios telemedicinos paslaugas. Kitų metų pradžioje dvylikoje gydymo įstaigų pradės veikti pilotinis Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamas skubiosios telemedicinos paslaugų teikimo projektas, kuriuo siekiama padidinti skubiosios medicinos paslaugų prieinamumą. 

Skubiosios telemedicinos paslauga – moderniomis informacinėmis garso ir vaizdo priemonėmis teikiama profesionali gydytojo konsultacija kitos ligoninės skubiosios medicinos pagalbos skyriaus gydytojui ir  pacientui.

„Pacientų ir gydytojų tarpusavio konsultacijos nuotoliniu būdu yra plačiai taikoma praktika pasaulyje, norint pagerinti kokybiškų medicininių paslaugų prieinamumą. Norime sekti geraisiais užsienio šalių pavyzdžiais ir užtikrinti sklandų gydytojų darbą, o pacientams – greitą ir patogų paslaugų prieinamumą“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė. 

Skubiosios telemedicinos paslauga bus teikiama skubiosios medicinos pagalbos skyriuje esančiam pacientui ir gydytojui, kai reikalinga profesionali kito gydytojo nuomonė apie žmogaus diagnozės  patikslinimą, tolesnį jo ištyrimą ir gydymą. Paciento būklę iš viso vertins du gydytojai – tiesiogiai dirbantis gydytojas rajono ar regiono ligoninės skubiosios medicinos pagalbos skyriuje ir nuotoliniu būdu gydytojas, kuris dirbs Kauno klinikų, Santaros klinikų arba Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės skubiosios telemedicinos centre.

Pasak viceministrės, tikimasi, kad įdiegus skubiosios telemedicinos paslaugas gydymo įstaigose ne tik išaugs specialistų prieinamumas rajonų ir regionų gyventojams, pagerės paslaugų kokybė, bet ir optimaliau bus paskirstyti pacientų srautai, o personalo ištekliai – efektyviau panaudojami, sutrumpės pacientų aptarnavimo laikas.

Pirmiausia skubiosios telemedicinas paslaugos bus teikiamos devyniuose rajonų ir regionų skubiosios pagalbos skyriuose, o vėliau ir kituose.

Šį pilotinį projektą su Sveikatos apsaugos ministerija įgyvendins Kauno klinikos, Santaros klinikos ir Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė. Tarp konsultuojančios ir konsultuojamos gydymo įstaigos būtų sudaroma sutartis, kurioje turėtų būti nurodytos konsultavimosi sąlygos įskaitant pacientų duomenų tvarkymą.

SAM Spaudos tarnyba

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode